Belföld

A Fidesz politikai felelősöket keres, az ombudsman a megoldást

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferencet, hogy azonnal vizsgálja meg Szilvásy György kancelláriaminiszter, valamint Demszky Gábor főpolgármester személyes felelősségét a vasárnapi vihar ügyében. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa első körben az állami szervek eljárását vizsgálja, majd a kormányzat részére javaslatokat fogalmaz majd meg.

Lamperth felülvizsgálná a riasztást

Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter szükséges- nek tartja a riasztási rendszer felül- vizsgálatát, ennek továbbfejlesztésére szakmai javaslatot kér az országos katasztrófavédelmi főigazgatótól – tájékoztatta a tárca sajtóosztálya kedden az MTI-t. A közlemény szerint Lamperth Mónika, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot (OKF) is felügyelő miniszter az augusztus 20-i tűzijáték idején bekövetkezett tragikus események miatt azonnali hatállyal vizsgálatot kezdeményezett az OKF-nél. A miniszter az eseményeket követően hazarendelte szabadságáról Tatár Attilát, az OKF főigazgatóját, akit Bodnár Sándor ügyeleti osztályvezető, valamint Demeter István veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezető ellen fegyelmi eljárás lefolytatására utasított. A miniszter kezdeményezte Benkovics Zoltán, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság vezetője szakmai felelősségének megállapítását is.

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy független szakértők bevonásával azonnal vizsgálja meg Szilvásy György kancelláriaminiszter, valamint Demszky Gábor főpolgármester személyes felelősségét az ügyben – közölte kedden Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

A Fidesz számára teljességgel elfogadhatatlan a Szilvásy György által lefolytatott vizsgálat eredménye. Az ellenzéki párt úgy látja, hogy nem vették figyelembe azokat a jogi normákat, amelyek egyértelműen megnevezik, hogy mi a feladata egy ilyen rendezvény esetében a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek, valamint a Védelmi Bizottság vezetőjének, azaz Budapest főpolgármesterének.

Az élethez való jog minden embert megillet

Ezekből az intézkedésekből csak az látszik, hogy politikus nem vállal felelősséget, és hozzájuk képest alacsonyabb beosztású embereket tesz felelőssé ezért az ügyért, miközben a politikának kellett volna döntéseket hoznia – mondta.

Hivatalból indított vizsgálatot az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a vasárnap esti vihar okozta tragédia okán; első körben az érintett állami szervek eljárását, jogi szabályozásukat vizsgálják, majd az eredmények ismeretében a kormányzat részére javaslatokat fogalmaznak meg – tájékoztatta az MTI-t Lenkovics Barnabás ombudsman kedden.

Első körben a rendőrségtől, tűzoltóságtól, a katasztrófavédelemtől, továbbá az Országos Mentőszolgálattól és az Országos Meteorológiai Szolgálattól várnak tájékoztatást, hogy a személyi és tárgyi feltételeiket, ellátottságukat tekintve fel vannak-e készülve a vasárnap esti viharhoz hasonló katasztrófahelyzetekre, az emberi élet mentésére – mondta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

„Az élethez való jog minden embert megillet, és ezzel kapcsolatban az államot kiemelt és fokozott, úgynevezett intézményes életvédelmi kötelezettség terheli. Egy olyan eseményen, ahol másfél millió ember van, sokkal élesebben vetődik fel az a kérdés, hogy vajon az állam intézményein keresztül megfelelően képes-e eleget tenni ennek az alkotmányos kötelezettségének” – mutatott rá az ombudsman.


Ellentmondások és hézagok

Lenkovics Barnabás úgy fogalmazott: figyelemmel kísérték a híradásokat, nyilatkozatokat, vizsgálati jelentéseket, tájékoztatókat, és “ezekben igen sok ellentmondás és hézag, hiányosság is felfedezhető”.

Hangsúlyozta: felmerültek súlyos kérdések, amelyekre nincsenek válaszok, vagy azok egymásnak ellentmondóak, ezért hivatalból vizsgálatot indítottak. Az ombudsman elmondta: a jövő hétre állítják össze azokat a lényeges kérdéseket, amelyeket az érintett szervezetek vezetőihez juttatnak el, és a válaszadásra 15 napos határidőt szabnak.

Az eredmények összesítése után – várhatóan szeptember végén – ajánlásokat fogalmaznak meg a fővárosi vagy a helyi önkormányzati rendeletalkotóknak, illetve ha szükséges, akkor a kormánynak. Ha a kormány úgy látja, hogy nem kormányrendeleti, hanem törvényi szabályozásra lesz szükség, akkor pedig az Országgyűlésnek tesznek ajánlásokat – közölte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik