Belföld

Szalmonella lehetett a szociális menüben Szombathelyen

A szombathelyi háziorvosi városi ügyelet jelezte a Vas Megyei ÁNTSZ-nek, hogy sokan jelentkeztek náluk hányásos, hasmenéses panaszokkal; a tisztiorvosi szolgálat azonnal megkezdte a vizsgálatot, amelynek során 51 megbetegedést regisztráltak; valamennyi beteg a szociális közétkeztetésben vett részt.

A panaszokkal főleg az idősebbek és a gyermekek jelentkeztek. Jelenleg 11 fő van kórházi kezelés alatt – sorolta a városi tiszti főorvos, Stánicz Éva hétfőn az MTI-nek. Feltételezik, hogy a szombati menüben a cukrászati készítmény okozta a megbetegedéseket. A szombaton kiosztott ételeket három szombathelyi konyhából, illetve egy cukrászüzemből szállították. A fertőzés – tünetei alapján – bakteriális eredetűnek látszik, így nem kizárt a szalmonellafertőzés.

A jelenleg kórházban ápolt tizenegy betegből tízet a Vas Megyei Markusovszky Kórház fertőző osztályán ápolnak. Mindegyikük magas lázzal, hasmenéssel került a kórházba, állapotuk viszont kielégítő – tudta meg a távirati iroda Farkas Tamás főorvostól. A laboratóriumi vizsgálatok eredménye legkorábban szerdára lesznek meg. A három főzőkonyha és a cukrászüzem működését a vizsgálatok végéig felfüggesztette a hatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik