Belföld

139970

Pótkerekek
A Toyota több tucatnyi olyan vállalatban tulajdonos, amelyek az autógyártással még távoli kapcsolatban sem állnak. Íme néhány példa:

Sport
A japán autógyártónak 31 százalékos részesedése van a golfpályákat üzemeltető Toyota Mizunami Development társaságban, továbbá 23 százalékban tulajdonosa a Nagoya Grampus Eight profi futballcsapatnak.

Légi közlekedés
A Toyota birtokolja a helikoptereket üzemeltető és karbantartó Aero Asahi cég 97 százalékát, ezen felül 75 százalékos tulajdonosa az AirFlite Japan repülőtér-üzemeltető társaságnak.

Épületgyártás
A cég százszázalékos tulajdonában lévő Toyota Home a tervek szerint 5 ezer készházat szerel össze az idén. Egy másik, szintén előregyártott házakat előállító társaságban, a Misawa Homes-ban a cég tavaly szerzett 13 százalékos részesedést.

Kertészet
Az autógyártó óriásé a háztetőket zöld kertekké varázsoló Toyota Roof Garden cég 70 százaléka, valamint a dísznövény-értékesítő Toyota Floritech fele.

Tanácsadás
Száz százalékban az autógyártó tulajdonában van a Toyota Amenity társaság, amely szállodáknak, házasságkötő termeknek és éttermeknek nyújt menedzsment és a tanácsadói szolgáltatást.

Reklámipar
A Toyota az egyedüli tulajdonosa a Delphys reklámügynökségnek, amely tavaly 670 millió dollár bevételre tett szert az anyavállalatnak, a KDDI mobiltelefon-szolgáltatónak és más cégeknek végzett tevékenysége „jutalmaként”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik