Belföld

Alkotmánybíróságra viszi a Fidesz az oktatási törvényeket

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz az oktatási törvények módosítása miatt – közölte Pokorni Zoltán, a párt alelnöke csütörtökön a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Pokorni Zoltán kiemelte, hogy ami rossz, még nem biztos, hogy alkotmányellenes. Hozzátette, hogy ebben a törvényben vannak alkotmányellenesnek tűnő pontok, s ezekbe „belekapaszkodva” szeretnék az egész törvényt megsemmisíteni.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) 1995-öt követően többször foglalkozott ezzel, és több határozatot hozott, amelyek szerint „alkotmányos jog képességeink alapján a felsőoktatásban való részvétel”. Az Ab nem mondta ki az ingyenes részvételt, de ha teljesen elszakad a tandíj megállapítása a mindennapi életkörülményektől, a megélhetési költségektől, akkor ez „elérhet egy olyan szintet, amit már alkotmányellenesnek nevezhetünk” – tette hozzá.

Pokorni Zoltán a felsőoktatási törvényt illetően említést tett arról is, hogy az eddigi gazdasági tanácsok döntési jogot kapnak. „Alkotmányellenes momentumok vannak a közoktatási törvényben is” – mondta a Fidesz alelnöke, aki az óraszámok problémája mellett példaként említette az iskolák körzetesítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik