Belföld

116 embert bocsátanak el idén a külképviseletektől

Fekszi Márta külügyi államtitkár a külképviseletek éves értekezletén bejelentette, hogy idén 116, jövőre 72 embert küldenek el a magyar külképviseletekről, de belföldön is több mint 130 fővel csökken a Külügyminisztérium létszáma.

A létszámleépítéssel párhuzamosan több országban növelik a diplomaták számát, és új külképviseleteket is létrehoznak – tette hozzá az államtitkár. A konzuli szolgálatokat nem érintik a csökkentések, sőt újabb főkonzulátus nyílik Lyonban és Chicagóban – mondta.

Az értekezleten elmondott beszédében kezdeményező, az elmúlt éveknél intenzívebb külpolitikát szorgalmazott Gyurcsány Ferenc. Magyarországnak a korábbinál szélesebb körű kapcsolatokat kell kialakítania a szomszédos országokkal, de közben vigyázni kell arra, soha ne gondolhassa senki, hogy ezekben a kapcsolatokban egyetlen országnak is előjogai vannak – jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányfő a nagykövetek és a főkonzulok előtt mondott beszédében a régió legnagyobb dilemmájának nevezte a nemzeti radikalizmus és a nemzeti progresszió közötti konfliktust, hangsúlyozva: a befelé zárkózó, önző nemzetieskedés sehová nem vezet.

Mint mondta, értetlenül áll az előtt, hogy vannak régióbeli kormányzati politikusok, akik nem értik meg: tiszteletben kell tartani egymás politikai büszkeségét és azt, hogy a régió sokfajta nemzetiségi összetétele nem gyengíti, hanem erősíti a nemzeteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik