Belföld

Kisebb rendőrséget képzel el a főkapitány

Jobban finanszírozható, hatékonyabban működő, kisebb rendőrséget képzel el Bene László országos rendőrfőkapitány, aki erről a Magyar Nemzet hétfői számának beszélt.

A főkapitány a rendőrségi reformról szólva elmondta: elképzelésük szerint háromszintű lenne a jövő rendőrsége: a városokban kapitányságok működnének, a régiókban főkapitányságok, a szervezeti rendszer csúcsán az országos rendőr-főkapitányság állna. Emellett különös hatáskörű szervek is működnének, mint az uniós együttműködést koordináló egység, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Rendészeti Biztonsági Szolgálat, amik az Országos Rendőr-főkapitányság alárendeltségében maradnának.

A főkapitány az interjúban arról beszélt: a végrehajtó munka döntő hányada a rendőrkapitányságokon folyna, a régióknak alapvetően a tevékenység összehangolása, az ellátás és ellenőrzés volna a feladatuk, végrehajtó tevékenységet nem fejtenének ki.

Meg kell vizsgálnunk, szükség lesz-e mind a 154 kapitányságra. Azokat, amelyek nem érik el az általunk optimálisnak vélt üzemnagyságot, a jövőben őrsként működtetnénk – tette hozzá a főkapitány. Hangsúlyozta: a cél az, hogy a rendőrkapitányság legyen a közbiztonsági feladatok felelőse és a lakossági igények kiszolgálója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik