Belföld

20 éve hunyt el Donáth Ferenc

Több aktív politikus és a közélettől már visszavonult személyiség emlékezett Donáth Ferencre, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakjára, a Kádár-korszak demokratikus ellenzékének egyik vezetőjére halálának 20. évfordulóján a Farkasréti temetőben.

A Nagy Imre-per egyik vádlottjának sírjánál fia, Donáth László evangélikus lelkész, szocialista országgyűlési képviselő mellett megjelent Mécs Imre 56-os halálraítélt, volt szabaddemokrata, jelenleg szocialista országgyűlési képviselő is.

Donáth Ferenc 1945-ben a földreform egyik irányítójaként tevékenykedett, 1951-ben koholt vádakkal 12 év börtönre ítélték, ahonnan 1954-ben szabadult. A jogász és politikus 1956 tavaszától vett részt a reformértelmiségi tervek kidolgozásában, majd a forradalmi eseményekben.


Nagy Imréhez hasonlóan a jugoszláv nagykövetségen kért menedéket a szovjet csapatok november 4-i támadása után, ahonnan őt is Romániába internálták, utána a Nagy Imre-per egyik vádlottjaként 12 év börtönt kapott, ahonnan 1960-ban szabadult egyéni kegyelemmel. Szabadulása után visszavonult életet élt, főként agrártörténeti szakmai munkával foglalkozott. Donáth Ferenc az 1970-es évek végén kapcsolódott a demokratikus ellenzékhez, előbb aláírta a Charta 77-t, szerepet vállalt a Bibó István-emlékkönyv szerkesztésében és a monori találkozó szervezésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik