Belföld

Sólyom már keresi az új legfőbbügyész-jelöltet

A köztársasági elnök már megkezdte azoknak a személyeknek a kiválasztását, akik közül valaki legfőbbügyész-jelölt lehet majd – mondta Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke szerdán az MTI-nek.

A köztársasági elnök a múlt hétfői sikertelen legfőbbügyész-választás után azonnal bejelentette, hogy új legfőbbügyész-jelöltet fog javasolni az Országgyűlésnek. Wéber Ferenc hangsúlyozta, folyamatban van az új jelölt vagy jelöltek keresése. Ez azonban „alapos és körültekintő tájékozódást igényel” – tette hozzá. Mint mondta, a köztársasági elnök már megkezdte azoknak a személyeknek a kiválasztását, akik közül valaki jelölt lehet majd.

A sajtófőnök kiemelte azt is: a későbbiekben az államfő kikéri szakmai szervezetek véleményét is a lehetséges jelölttel vagy jelöltekkel kapcsolatban. Wéber Ferenc közölte: az államfő továbbra is meg van győződve arról, hogy Horányi Miklós minden szempontból, így szakmailag is alkalmas lett volna legfőbb ügyésznek.

A köztársasági elnök 2006. januárban, a Heti Válasz című hetilapnak adott interjújában elmondta, milyen kép él benne az ideális legfőbb ügyészről: olyan ember, aki „kitűnően ismeri a büntetőeljárást és a büntetőjogot, akinek komoly ügyészi tapasztalata van, ellen tud állni a politikai nyomásnak, és kézben tudja tartani az ügyészség szinte katonai szervezetét”.

Az Országgyűlés múlt hétfőn szavazott úgy, hogy nem választja legfőbb ügyésszé a köztársasági elnök jelöltjét, Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét. Sólyom László köztársasági elnök a titkos szavazás után azt mondta, alkotmányos és nem politikai kérdésnek tekinti a legfőbbügyész-jelölést, és fog találni olyan jelöltet, aki méltó a tisztség betöltésére, biztosítani tudja az ügyészség presztízsét, szakmailag megfelelő, és garantálja a pártatlanságot.

A parlamenti pártok közül az ellenzék – a Fidesz, a KDNP és az MDF – támogatta az államfő jelöltjét. Az MSZP és az SZDSZ a plenáris ülést megelőző frakcióülésén arról határozott, hogy nem támogatja Horányi Miklós megválasztását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik