Belföld

Október előtt nem lesz legfőbb ügyész

Sólyom László köztársasági elnök október előtt nem jelöl új legfőbb ügyészt. Az biztos, hogy nem Horányi lesz az aspiráns.

Miután a pártok hétfőn leszavazták Sólyom László jelöltjét Polt Péter megüresedő helyére, a köztársasági elnök várhatóan októberben jelent be új nevet, amelyről az Országgyűlésnek döntenie kell.

Az államfő annyit leszögezett, hogy – hasonlóan Horányi jelöléséhez – ez esetben sem egyeztet előzetesen a pártokkal. Az is biztos, hogy a hétfői kudarc után nem dobja be ismét Horányi Miklós nevét, hanem új személyt választ.

Mivel nincs törvényben szabott határideje a jelölésnek, Sólyom dönti el, mikor és kit jelöl. Mivel azonban az elnök jelenleg szabadságát tölti, augusztusban pedig véget ér az Országgyűlés nyári ülésszaka, így az államfő várhatóan csak októberben jelöl újra.


A procedúra a jogszabályok szerint addig folytatódik, amíg nem sikerül egyetértésre jutni, azaz amíg Sólyom László nem talál olyan jelöltet, amelyet megszavaz a parlamenti többség.

A Népszabadság információi szerint egyébként július közepén várható egy bejelentés az elnöktől: az önkormányzati választások kiírása. A feltételezett időpont: október 1.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik