Belföld

Medgyessy kifelejtette luxusnyaralóját a vagyonnyilatkozatból

Medgyessy Péter exkluzív vízparti telket és egy jelenleg is épülő villát vásárolt Zamárdiban, amelyet azonban nem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában – írja a Heti Válasz csütörtökön megjelenő száma.

A siófoki Körzeti Földhivatal nyilvántartása szerint Medgyessy Péter és hitvese, Csaplár Katalin 2005. augusztus 19. óta fele-fele arányban tulajdonosa a korábban kempingoldalnyúlványként ismert, tavaly augusztus 1-jén három részre parcellázott zamárdi vízpartszakasz középső, 1550 négyzetméteres telkének – értesült a Heti Válasz. A lap által megkeresett ingatlanforgalmazók szerint a Balatonon épp az ilyesfajta, panorámát nyújtó területek a legértékesebbek. Egy ingatlaniroda legalább 70 millió forintra becsülte a Medgyessy család tulajdonában lévő telekhez hasonló ingatlanok árát. A településen ugyanakkor a közelmúltban cserélt gazdát egy szintén másfél ezer négyzetméteres telek – 120 millió forintért.

Ez a tétel azonban kimaradt az utazó nagykövet vagyonnyilatkozatából. Ráadásul az ingatlan és a telek piaci értéke meghaladja a Medgyessy által az elmúlt években megtakarított – és bevallott – 205-225 millió forintot. A Heti Válasz információi szerint ugyanis az épülőfélben lévő, kétemeletes villa és a telek legmagasabb piaci értéke akár a 300 millió forintot is meghaladhatja. Medgyessyék egyik telekszomszédja azt állítja: a három ház felépítése „projektformában valósul meg”, vagyis a volt miniszterelnök készen vette/ veszi leendő nyaralóját az eladó-kivitelezőtől, nem maga építteti.

A Heti Válasz megkereste Medgyessy Pétert is, ám az utazó nagykövet érdemben nem reagált. Pár nappal később azonban levelet küldött Szili Katalin házelnöknek, melyben leszögezi: záró vagyonnyilatkozatába hiba csúszott, nem tüntette fel azt, hogy a Balaton déli partján, Zamárdiban építési telket vásárolt húszmillió forintért. Tévedését azzal magyarázta, hogy kölcsönből vásárolta az ingatlant, ezt pedig csak 2006. június 8-án fizette ki. A hetilap információi szerint azonban Medgyessy Péter a kölcsönt sem tüntette fel vagyonnyilatkozatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik