Belföld

A jobboldalé lehet egész Buda

Kormánypárti kompromisszumok híján a jobboldalé lehet a budai kerületek jelentős része. A szocialista polgármesterjelöltek a reformintézkedések hatásaitól tartanak - írja a Magyar Hírlap.

Némileg függetlenítenék személyüket a kormány egyensúlyteremtő intézkedéseitől a budai kerületek szocialista polgármesterjelöltjei. A Hírlap értesülése szerint a jelöltek attól tartanak, hogy az I., II., és XII. kerület lakosait nagyobb mértékben érintő reformok elfordítják tőlük a választókat. Ugyanakkor egy neve elhallgatását kérő szocialista politikus szerint nem a jelölt mögött álló párton, hanem a jelölt tettein van a hangsúly. A szocialisták a bel-budai kerületekben idén is olyan közös témákkal kampányolnak, mint a Moszkva tér vagy a négyes metró ügye.

A fenti három kerületben csupán a Fidesz jelöltjeinek neve ismert, a Várnegyedben Nagy Gábor Tamás indul hosszas vita után, baloldali ellenfeléről egyelőre csak annyit tudni, hogy közös jelölt lesz. A XII. kerületben a Fidesz biztosra megy, ezért alelnöküket, Pokorni Zoltánt jelöli. A kerületi MSZP és SZDSZ jelölt pedig már tárgyal, kit akar Mitnyan György posztjáért. Óbudán is tárgyal még a két párt, ráadásul a szocialisták olyan jelöltet állítottak a jelenlegi alpolgármester, Pető György személyében, aki III/II-es ügynökként teljesen elfogadhatatlan a szabaddemokratáknak. Ha a III. kerületben nem tudnak közös jelöltet állítani, akkor a felmérések szerint a legfőbb esélyes a Fidesz jelöltje, Bús Balázs.

A II. és a XI. kerületben a legtisztább a helyzet, előbbiben az MSZP a jelenlegi polgármestert, Horváth Csabát indítja, míg a Fidesz Láng Zsoltot jelöli. Újbudán nagy harc várható az MSZP-s Molnár Gyula és Kupper András közt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik