Belföld

Elutasították Sólyom jelöltjét

A kormánypártok betartották ígéretüket, és nemmel szavaztak a köztársasági elnök jelöltjére, a koalíció szerint ugyanis alkalmatlan Horányi Miklós a legfőbb ügyészi posztra. Sólyom László bejelentette: új jelöltet fog keresni, de a pártok véleményét ezúttal sem kéri ki. Szakértőnk szerint az államfőt akkor gyengítheti a patthelyzet, ha a kormánypártoknak sikerül átütő érvet a nyilvánosság elé tárniuk az államfő jelöltjével szemben.

Ellenzék: a politika áldozata lett Horányi

A Fidesz és az MDF elfogadhatatlannak tartja, hogy az MSZP- és az SZDSZ elutasította a köztársasági elnök jelöltjét a hétfői parlamenti szavazáson. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: “Hetek óta minden hétfőn a miniszterelnök 20 perces hangkonzerveiben folyamatosan ki vagyunk tanítva, hogy mi a demokrácia, mi az alkotmányosság, (…) ezek után a köztársasági elnök alkotmányos szabályozásnak megfelelően tett előterjesztését a kormánytöbbség elutasította, ami elfogadhatatlan egy demokráciában”. Dávid Ibolya pedig hangsúlyozta: “Horányi Miklós szakmailag és emberileg is egy alkalmas jelölt volt. Az MDF úgy ítéli meg, hogy ismételten a politika áldozatává vált egy jelölt”.

Az Országgyűlés 154 igen és 194 nem szavazat mellett nem választotta legfőbb ügyésszé a köztársasági elnök jelöltjét, Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészét hétfőn a parlamentben.


Az elutasító eredmény kihirdetését követően az ellenzéki képviselők tapssal köszöntötték Horányi Miklóst, aki a díszpáholyból távozóban feléjük fordulva meghajolt.


A köztársasági elnök az eredmények ismeretében pedig úgy nyilatkozott: az a kötelességem, hogy gondoskodjak a legfőbb ügyészről, tehát fogok jelölni egy új személyt. Hozzátette: nem fog változtatni a jelölés módszerén. “Bízom benne, hogy a parlament meg fogja érteni az érveimet. Tehát ugyanúgy fogok eljárni, mint most” – mondta Sólyom László.


A kormány nemmel szavazott


A kormánypártok délelőtti frakcióülésüket követően bejelentették, hogy számukra nem elfogadható Sólyom László jelöltje, éppen ezért nemmel fognak szavazni. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese a FigyelőNetnek elmondta: a szakmai tapasztalat hiánya miatt nem támogatják Horányi Miklós kinevezését. „A frakció álláspontja szerint az ügyészséget szakmailag és erkölcsileg megtépázták az elmúlt évek történései, ezért olyan jelöltet szeretnénk, aki nagyobb ügyészségi tapasztalattal rendelkezik” – mondta a szocialista politikus.

Az SZDSZ ugyancsak a szakmai alkalmatlanságára hivatkozva nem fogadta el a jelöltet. Fodor Gábor ügyvivő úgy fogalmazott: a szabad demokraták olyan személyt látnának szívesen a legfőbb ügyészi poszton, akitől a Legfőbb Ügyészség tekintélyének helyreállítása és szakmai megerősítése várható. “Mi, úgy érezzük, a saját mércénk és értékrendünk szerint, hogy Horányi Miklóstól nem lehet várni ezt (…), és nem biztos, hogy sikerrel meg tudna birkózni ezzel a feladattal” – hangsúlyozta a liberális politikus.


Horányi Miklós viszont a kormánypártok felvetését nem tartja megalapozottnak. Hozzáfűzte: az eddigi két legfőbb ügyész (Györgyi Kálmán és Polt Péter) esetében nem vetődött fel, hogy milyen szakmai gyakorlatuk van, pedig nem volt. Elmondta: “majd valaki lesz legfőbb ügyész, bízom benne, és abban is bízom, hogy a testületen belülről lesz legfőbb ügyész”. Az eredményhirdetés után az ügyész elmondta: számított arra, hogy ennyi ellenszavazatot kap.

Korábbi sajtóértesülések szerint a kormánypártok azért sem támogatják Horányi kinevezését, mert szerintük túlságosan kötődik Polthoz, így nem várható érdemi változás az ügyészségen. Mesterházy Attila a FigyelőNet kérdésére azonban ezt határozottan cáfolta. A kormánypártok és az államfő közötti feszültséget okozhatta az is, hogy a köztársasági elnök nem folytatott előzetes egyeztetéseket a politikai pártokkal a jelölt személyéről. Mint Fodor Gábor hétfőn fogalmazott: új jelöltet szeretnénk, és bölcsnek tartanák, ha az államfő egyeztetne a parlamenti pártokkal a jelöltről.

Sólyom még egyszer próbálkozott

A köztársasági elnök nemcsak jelenlétével, hanem beszédével is próbált hatni a képviselőkre. Sólyom László a legfőbb ügyész megválasztása előtt tartott felszólalásában úgy fogalmazott: az elmúlt évek után az ügyészség, a pártok és a közvélemény elemi érdeke, hogy a legfőbb ügyész függetlensége és pártatlansága megkérdőjelezhetetlen legyen.

A köztársasági elnök beszédében kitért arra is, miért nem kérte ki a pártok véleményét. Mint mondta, olyan jelöltet állított, aki alappal számíthat arra, hogy bármely politikai párt képviselői megválasztására szavaznak. „Másrészt ki akartam zárni, hogy akár utólag is felmerülhessen, hogy a jelöltet egy zárt ajtók mögötti egyeztetésen valamelyik párt javasolta volna, vagy hogy támogatása fejében bármelyik párt a jelölttől szervezeti vagy személyi intézkedéseket várt volna el” – magyarázta az államfő.


Kiemelte: Horányi Miklós szakmailag és emberileg is alkalmas az ügyészi szervezet alkotmányos, pártatlan és hatékony vezetésére. 24 évig volt ítélkező büntetőbíró, ebből 12 évet a Legfelsőbb Bíróság bírájaként szolgált; 20 éve a büntetőjog egyetemi oktatója.

Sólyom nyertes lehet

Önmagában a köztársasági elnök jelöltjének leszavazása nem gyengíti Sólyom László pozícióját, sokkal inkább a szavazás utáni reakciók döntik el azt, hogy kit tart majd akadékoskodónak a közvélemény – véli Somogyi Zoltán, a Political Capital igazgatója. Ha ugyanis utólag az a kép alakul ki, hogy a koalíciós pártok egy minden szempontból alkalmas jelöltre mondtak nemet, akkor az MSZP és az SZDSZ tűnhet fel negatív színben. Ha viszont a választók szemében a pártokkal előzetesen nem egyeztető köztársasági elnök válik majd felelőssé, akkor valóban gyengülhet a pozíciója.

A politológus szerint a kormánypártok egyébként nehezebb helyzetben vannak, mert úgy kell a jelölt ellen érvelnie, hogy nem is utalhat arra, hogy pártszempontok is szerepet kaptak a döntésben. Az államfő helyzete pedig azért egyszerűbb, mert ő hivatkozhat arra, hogy szakmailag kompetens jelöltet javasolt, és, ha a legfőbb ügyészt ki akarjuk vonni a politikai csatározásokból, akkor a pártoknak el kell fogadniuk a javaslatot – magyarázta Somogyi Zoltán a FigyelőNetnek. Ráadásul az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve Sólyom László népszerűsége akkor nőtt, amikor szembe ment a képviselőkkel, és rendre utasította a pártokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik