Belföld

Meghalt egy búvár a Jósvafőn

Életét vesztette az a budapesti 38 éves kutatóbúvár, aki eddig ismeretlen okból lemaradt társaitól a Baradla-barlang jósvafői Rövid-Alsó barlangjában szombaton délután - közölte a rendőrség szóvivője az MTI-vel.

A kutató kellő engedéllyel rendelkezett, és arról, hogy mi történt, még nincs pontos információ – közölte Kompoltiné Jakab Ilona, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ónodi László, a Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesületének vezetője ugyanakkor elmondta az MTI-nek, hogy bejáró búvárkodás volt a szerencsétlenséggel zárult szombati merülés.

A búvár eltűnését észlelve a többiek azonnal értesítették a mentőket és ezzel egy időben társuk keresésére indultak. Eszméletlenül találták, s a barlangban egészen a végsőkig próbálkoztak újjáélesztésével.

A halál pontos okát csak a boncolás után lehet megállapítani. Ónodi László szerint elképzelhető, hogy rosszullét okozta a tragédiát. A mentőket 12 óra 44 perckor riasztották. Helikopterrel és rohamkocsival érkeztek a helyszínre – mondta el Bartha Tamás, a miskolci mentőszolgálat szolgálatvezetője az MTI-nek.

A jósvafői Rövid-Alsó-barlang feltárása azután kezdődhetett meg, hogy 1955 augusztusában hatalmas árvíz vonult végig a Baradlán és a víz felszakította a jósvafői barlangbejárathoz vezető út rézsűjét. Ott huszonöt méter mély forráskráter keletkezett – olvasható Kordos László 1984-ben kiadott, Magyarország barlangjai című könyvében.

Jakucs László irányításával ezután tizenkét méter mély aknát készítettek, amelyen keresztül 1957 januárjában Jakucs és Széchenyi Ferenc egy huszonöt méteres szakaszt tudott bejárni, de ott szifon (vízzel teljesen kitöltött barlangjáratszakasz) állta útjukat. A későbbi, robbantásokkal segített feltárások során is szifontól szifonig jutottak a kutatók.

A Magyar Természetbarát Szövetség Barlang Bizottságának honlapján szereplő adatok szerint a fokozottan védett baradlai Rövid-Alsó-barlangot ma már ezer méter hosszan feltárták. A barlang a Jósvafő nyugati határában épített mesterséges tározóban nyílik.

A feltárt járatszakasz egy sűrű szifonsornak tekinthető, a barlang aktív vizes járatait a víz szinte teljesen kitölti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik