Belföld

Türelmi idő a fegyvertulajdonosoknak

Pénteken jár le a flóbert fegyverek engedélyeztetésének határideje, de határidő-mulasztási igazolással ezután is beszerezhető a szükséges dokumentum - mondta el az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti osztályvezetője.

Pelbárt Éva elmondta: a törvény közigazgatási ügyekben biztosítja, hogy a határidő lejártát követően, illetve akadályoztatás esetén az akadályoztatás megszűnése utáni nyolc napon belül az érintettek igazolási kérelmet terjesszenek elő. Erre legfeljebb hat hónapon belül van lehetőség.


A korábban engedély nélkül tartott, kizárólag 7,5 joule vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú tűzfegyver, az úgynevezett flóbert fegyver megszerzését és tartását egy 2004. évi kormányrendelet tette engedélykötelessé. A kérelmezési határidő 2005. június 30. volt, ezt tavaly meghosszabbították 2006. június 30-ra. A rendőr alezredes figyelmeztetett: a határidő lejárta előtt az engedély megszerzéséhez a tulajdonosoknak előbb be kellett vizsgáltatniuk a fegyverüket. Ha az rendelkezett azonosító számmal, akkor kiállították a tanúsítványt, ha nem, akkor ellátták egyedi azonosítóval.

Június 30-a után ez megváltozik és az engedélyezési kérelmet kell előbb a határidő-mulasztási igazolással együtt benyújtani a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányságra. A hatóság egy átvételi elismervényt ad ki és a bevizsgálás csak ezzel lehetséges. Budapesten nem a kerületi kapitányságot, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányságot kell felkeresni. Pelbárt Éva elmondta: június 27-ig 8918 engedélyt adtak ki a rendőrkapitányságok. Az alezredes szerint túlzottak voltak azok a korábbi becslések, amelyek szerint több mint százezer flóbert fegyver van az országban magánszemélyek birtokában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik