Belföld

Magyarországot nem keresték meg rakétatámaszpont ügyben

Magyarország nem kapott megkeresést az Egyesült Államoktól azzal kapcsolatban, hogy területén rakétavédelmi támaszpont telepítését engedélyezze. Ezt egy neve elhallgatását kérő külügyi szakértő közölte pénteken az MTI érdeklődésére.

A kérdés nincs napirenden, utoljára az amerikaiakkal ilyen téma másfél évvel ezelőtt vetődött fel, puhatolózó szinten – fogalmazott a szakértő. Cyril Svoboda cseh külügyminiszter kedden megerősítette a cseh sajtó értesülését, amely szerint az Egyesült Államok Közép-Európában, Csehország, Lengyelország vagy Magyarország területén rakétatámaszpontot szeretne létesíteni. Pénteken a lengyel védelmi miniszter helyettese azt mondta, Lengyelország megfontolja az engedély megadását Washingtonnak.

Az MTI információi szerint a NATO-ban 2002-től, a prágai csúcstalálkozó óta zajlott egy közös rakétavédelmi rendszer technikai megvalósíthatósági tanulmányának kidolgozása. Ezt idén májusban a tagállamok védelmi miniszterei elfogadták, azzal, hogy a kérdésben a novemberi rigai csúcson születik döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik