Belföld

2008-ban költözik a kormány

A tervek szerint 2008 második félévében költözik a kormány: a költségvetési intézményekből mintegy 15 ezer embert bocsátanak el, az ingatlanok eladásából 170 milliárd forintot remélnek – közölte a kormány döntését Szilvásy György.

A kormány szerdai döntése értelmében a központi költségvetés intézményeiből 12 500 dolgozót küldenek el, a minisztériumokban 2000, a háttérintézményekből 800 főtől válnak meg – mondta a kancelláriaminiszter.

Szilvásy felsorolta a költségvetési szervek átalakításának vezérlő elveit. Ezek: megszüntetés, összevonás, átcsoportosítás, fejezetek közti átadás, racionalizálás. Az összevonások eredményeként több intézményből egy-egy új költségvetési szerv jön létre. Gazdasági társasággá alakulnak azok a szervek, amelyek önállóan is megállnak a lábukon, profitot tudnak termelni. Egyes közalapítványok költségvetési forrásból működnek tovább.

Ezzel az intézkedéssel 823-ról 598-ra csökkennek a központi költségvetés szervei, a jelenleg 305 közalapítvány és nonprofit szervezet száma 249 lesz. Az átalakítással mintegy 50 milliárd forintot megtakarításra számítanak – fogalmazott a miniszter. Szilvásy kiemelte: az átszervezés és a leépítés elsődleges célja nem az egyensúly javítása, hanem a hatékonyabb és átláthatóbb struktúra létrehozása.

A kabinet 2008 második félévében költözik a kormánynegyedbe. A minisztériumi épületek eladásából 70, a központi költségvetési szervek ingatlanjainak értékesítéséből 100 milliárd forint bevételt remél az állam – monda Szilvásy.


A sajtótájékoztatón Gál J. Zoltán bemutatta a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkárait: Gémesi Ferenc, Tóth Miklóst, Dudás Gábort és Kovácsné Szilágyi Farkas Katalint. Kijelölték az informatikai kormánybiztost: Simon Géza 2006 végéig látja el feladatát, a jogszabályi háttér megteremtését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik