Belföld

Jövőre nyilvánossá válnak a kórházak minőségi mutatói

Másfél éven belül meglesz az egyéni járulékszámla-nyilvántartás, és csak azokban a kórházakban folyhat tovább gyógyító tevékenység, ahol ezt megfelelő minőségben tudják végezni. A többieknek, ha meg akarnak maradni, új feladatot kell találniuk – mondta Molnár Lajos, egészségügyi miniszter a Népszabadságnak.

Molnár szerint a miniszterelnökkel közösen aláírt vállalás valamennyi pontja, azaz a biztosítás-elvű rendszer kialakítása, a szolgáltatási csomagok meghatározása, az ellátórendszer ésszerűsítése, a biztonságos gyógyítás feltételeinek megteremtése, a gyógyszerkiadások féken tartása olyan elemek, amellyel csak jobb lehet a rendszer és vállalhatóak.


Az ellátás biztosítási alapra helyezésének megvalósításánál kritikus pontként említette annak a problémának a megoldását, hogy a járulékot nem fizetők viseljék ellátásuk költségeit. A biztosítási jogviszonyt igazolni kell, aki ezt nem tudja megtenni, csak sürgősségi ellátásra lenne jogosult – mondta a miniszter.


2008-ban egyéni járuléknyilvántartás


Molnár a Népszabadságban adott interjújában beszélt arról is, hogy az egyéni járuléknyilvántartási rendszert – melynek keretében az eddigi tajkártyát egy valódi biztosítást igazoló kártyára cserélik – 2008 előtt már meg kell valósítani. Így legkésőbb 2008 januárjától csak az egységes, a jogosultságot igazoló kártyával lehet ellátáshoz jutni.


Molnár elmondta, hogy a vizit- és receptdíjra már szakmai vizsgálatok, elemzések vannak, kormánydöntés viszont egyikről sincs.


A protokoll már elkészült


Molnár szerint az egységes gyógyító eljárási szabályoknak, az úgynevezett protokolloknak döntő többsége elkészült, de még sok minden nincs összerendezve – jegyezte meg a miniszter. Molnár szerint a tiszti főorvos már az első kormányülések egyikén felhatalmazást kapott a biztonságos betegellátás szabályainak betartatására. Ott, ahol nem a szakmai szabályok alapján folyik a munka vagy nincs elegendő szakember, műszer, nem lesz tovább gyógyítás – mondta.


A tervek szerint a jövő évben induló új rendszerben a beteg számára egyértelművé tennék, hogy mi jár neki, illetve azt, hogy melyik intézmény, kórházi osztály hogyan látja el és hol gyógyul biztonságosan. Nyilvánossá tennék továbbá a gyógyítással kapcsolatos minőségi mutatókat és azok értékelését is.


Molnár az ellátás központosításával kapcsolatban elmondta, hogy annak bevezetése az országos tiszti főorvos és a biztosítás-felügyelet feladata lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik