Belföld

Légtérsértés volt Ferihegyen

Engedély nélkül repült be pénteken késő délután a Ferihegyi repülőtér le- és felszálló körzetébe egy kisrepülőgép. A gépet a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) légi járőrei a gödöllői reptéren találták meg, a pilóta akkor már nem volt a gépénél. A gödöllői repülőtér parancsnoka szerint előfordulhat a véletlen berepülés a ferihegyi légtérbe.

Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője a távirati irodának elmondta: pénteken délután 17 óra 30 perc körül egy ismeretlen légijármű radarjele tűnt fel a ferihegyi légiforgalmi irányítás radarján, Gyömrő térségében, közel az érkező repülőgépek útvonalához. A gép szabad szemmel is látható volt a ferihegyi irányítótoronyból. A légijármű nem jött közelebb a repülőtérhez, nem veszélyeztette az induló és érkező forgalmat, tehát várakozásra sem kényszerültek miatta gépek – tette hozzá.

A torony ügyeletese az ismeretlen légijárműről értesítette a légirendészetet, amelynek a helikoptere éppen levegőben volt a közelben, így a kisgép után mehetett. A helikopter Gödöllő repülőterén találta meg a DiamondStar típusú, négyüléses kisgépet. A pilóta addigra már elhagyta a járművet.

A ferihegyi repülőtér körzetébe egyébként csak repülési tervvel lehet berepülni, a gépnek rádiókapcsolatban kell lennie a légiforgalmi irányító szolgálattal és egy úgynevezett válaszjeladónak kell működnie a repülőgépen. Ez a gép egyikkel sem rendelkezett: nem adott le repülési tervet, nem rádiózott, a légiforgalmi szolgálat nem tudott vele kapcsolatba lépni, és nem volt válaszjel-adója sem, amivel azonosítani tudták volna. Emiatt kellett értesíteni a légirendészetet – tette hozzá a szóvivő.

Both Lajos, a gödöllői repülőtér parancsnoka elmondta: a repülőgép Gödöllőről szállt fel, helyi gyakorló repülést végzett, majd Gödöllőn leszállt. A pilóta nem menekült el: amikor letette a gépet, tőle kézfogással elbúcsúztunk, majd autóba ült és elhajtott. A rendőrségi helikopter nem üldözte a gépet. Tíz perccel később jött, keresték a pilótát, mi pedig mondtuk, hogy már elment – mondta a parancsnok. Hozzátette: a gépet érvényes szakszolgálati engedéllyel rendelkező pilóta vezette, aki gyakorlott pilótának mondható, mivel több éve van engedélye. A parancsnok nem kívánta megmondani, ki vezette a repülőgépet. Egyes értesülések szerint azonban a gép a gyömrői polgármesteré, aki ezt egyébként cáfolta.

Gálik Viktória, a Rebisz szóvivője az MTI-nek elmondta: a helikopter pilótája felvette a gödöllői repülőtéren talált repülőgép adatait, lajstromjelét és jelentette azokat a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálatnak. A légieseményről a HungaroControl tesz bejelentést majd a Légirendészeti Parancsnokságnak, amely szabálysértési feljelentést tesz a pilóta lakóhelye szerinti illetékes rendőrkapitányságon – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik