Belföld

TÁRKI: a magyarok a legpótolhatatlanabbak

A felnőtt magyar munkavállalók 43 százaléka szerint munkaadójának könnyű lenne őt pótolnia. Szintén sokan, tízből négyen állítják, hogy ha felmondanának munkahelyükön, nehéz dolga lenne főnöküknek –áll az Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálatában, melyben a TÁRKI is részt vett.

A vizsgálatban Magyarországon kívül még huszonhárom ország lakosai vettek részt. A másik 23 országhoz képest Magyarország és Szlovénia a két sereghajtó a tekintetben, hogy itt a legalacsonyabb azok aránya, akik úgy vélik, hogy felmondásuk esetén könnyen pótolhatóak. Ezzel szemben Görögországban és Lengyelországban tíz munkavállalóból heten állítják azt, hogy munkaadójuknak könnyű lenne pótolnia őket.

A nők (47 százalék) és az alapfokú végzettséggel rendelkezők (50 százalék), valamint a dél-dunántúli (63 százalék) és nyugat-dunántúli (55 százalék) régióban élő munkavállalók az átlagosnál magasabb arányban vélekednek úgy, hogy inkább könnyű lenne őt munkaadójának helyettesítenie az ő felmondása esetén – mondta Dencső Blanka, a TÁRKI munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik