Belföld

Aranyérmes magyar élelmiszer

Első díjat nyert csökkentett deutérium (nehézhidrogén) tartalmú ivóvízével, a Preventával a New Foods (Új Élelmiszerek) szervezet nemzetközi pályázatán Somlyai Gábor magyar biológus, feltaláló.

Az ötezer euróval járó díjat a feltaláló pénteken vette át Hamburgban, az új élelmiszerekkel foglalkozó, 25. alkalommal megrendezett nemzetközi kongresszuson. A fődíj fedezi az Új Élelmiszerek Magazinban megjelenő egész oldalas Preventa-hirdetést, ami feltehetően tovább fokozza majd az érdeklődést a rák elleni küzdelemben bevetett készítmény iránt.

A feltaláló elmondta, 16 évvel ezelőtt kezdett dolgozni a még egyetemista korában felmerült ötlet megvalósításán, amelynek kiindulópontja az, hogy a deutérium megvonásának hatására pusztulnak a daganatos sejtek. A Preventát jelenleg élelmiszerként forgalmazzák, állatgyógyszerként elismerték, de humángyógyszerként még nem sikerült törzskönyveztetni. „Az első díj 16 év munkájának az elismerése, a tudományos világ elismeri a deutérium megvonásának következményeit” – közölte Somlyai Gábor.

A bíráló bizottság 14 ország 126 találmánya közül választotta a Preventát a 2005-ös év leginnovatívabb termékének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik