Belföld

Június közepén tetőzik a Tisza Szolnoknál

Levonulóban van a Hernád árvize, és nincs már elzárt település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol összesen 112 embernek kellett elhagynia otthonát az árvizek miatt. A Tisza vízállásának további emelkedése miatt Tokaj alatt Sarudig másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

A Tisza árhulláma jelenleg Tokaj és Tiszalök között tetőzik, a Szolnoknál áradó folyó vízállása a számítások szerint június 15-én lesz a legmagasabb – közölte Varga László, a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője. A június közepére várhatóan 800 centiméter körüli magasságot elérő szolnoki vízállás a harmadfokú védelmi készültségnek megfelelő állapotot jelent.

A Hernád vízszintje ugyanakkor az országhatár térségében, Hidasnémetinél a szerdai tetőzés óta 280 centimétert csökkent, az alsó szakaszon Gesztelynél 91 centiméterrel kevesebbet mutat a vízmérce, mint a csütörtöki tetőzéskor. A Sajón is folyamatos az apadás, a készültségi fokozatot másodfokúra mérsékelte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Megnyitották a Hernád töltését a Gönci- és a Garadna-patakok mentén, így vezetik vissza a földeken megrekedt vizet a mederbe. A szakemberek szerint ugyanis a Hernád azon szakaszán, már apadt annyit a folyó vízszintje, hogy a vízállás lehetővé teszi a töltés megnyitását, így a kinnrekedt áradat a folyóba ömlik. A sok csapadék hatására a Gönci- és a Garadna-patak vize is megáradt, kilépett a mederből és elöntötte a vízfolyás mentén lévő területeket.

Csütörtök estétől Hernádszentandrásra, péntektől pedig Kiskinizsre is be lehet menni közúton, ez pedig azt jelenti, a Hernád árvize miatt eddig elzárt települések ismét elérhetők. Ugyanakkor nem lehet közlekedni a Sajólád-Bőcs, a Muhi-Köröm, a Köröm-Girincs és a Tiszaújváros-Kesznyéten közötti út egyes részein, valamint Ároktőn, a komphoz vezető úton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik