Belföld

Gyurcsány: tárgyaljunk!

Gyurcsány Ferenc a kormányprogramról szóló vitájában élesen bírálta a Fideszt és a KDNP-t, hogy nem mennek el a vasárnapi egyeztetésre. A kormányfő ugyanakkor újabb javaslatot tett az ötpárti egyeztetésre, amit az MDF elfogadott, a Fidesz ismét visszutasított.

Gyurcsány Ferenc viszontválasza elsősorban az ellenzéknek szólt, a kormányfő ugyanis nehezményezte, hogy sem a Fidesz, sem a KDNP nem hajlandó elmenni a vasárnapi egyeztetésre. „Azok, akik együtt akarnak működni, nem félnek a találkozástól” – mondta az akkor még kijelölt miniszterelnök, hozzátéve, hogy akkor teremtsünk új feltételeket. Mint mondta, legutóbb a nyilvánosság volt az ellenzék legfőbb baja, a mostani egyeztetésen akkor üljön ott az egész magyar sajtó. „Ha nem jó nálunk, akkor legyen önöknél, ha nem jó a vasárnap, akkor legyen szombaton. A lényeg, hogy tárgyaljunk!” – hangoztatta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc egyébként megköszönte a képviselőknek a kormányprogram támogatását, illetve a kritikákat, de ugyanakkor azt is mondta, a vita jelentős része a megoldásokhoz sokat és kézzelfoghatót nem tett hozzá.


A Fidesz hajthatatlan


Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a kormányfő zárszavára reagálva arra hívta fel szocialisták figyelmét, hogy a házszabály ismeri a két olvasatban történő tárgyalás lehetőségét, vagyis először a koncepcióról, aztán a konkrét javaslatokról is vitázhatnak az Országgyűlésben. Tehát ha a kormánynak van javaslata, akkor legyen elég bátor, hozza az Országgyűlés elé, ott készek vagyunk ezeket megvitatni, akár két olvasatban is – tette hozzá, jelezve, hogy a Fidesz nem vesz részt az ötpárti egyeztetésen, akkor sem, ha az sajtónyilvános.


Az MDF a szakértői szintű tárgyalások folytatásának tekinti a miniszterelnök által kezdeményezett vasárnapi egyeztetést – közölte Dávid Ibolya. Az MDF elnöke elmondta, hogy írásos előterjesztést az önkormányzati törvények módosítására kaptak. “Ebben a kérdésben készen állunk a tárgyalásra, az ötpárti egyeztetésre és a parlamenten belüli vitára is” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik