Belföld

MSZP: igen a koalícióra

Az MSZP kongresszusa egyhangúlag adott felhatalmazást Gyurcsány Ferenc ügyvezető kormányfőnek és Hiller István pártelnöknek az SZDSZ-szel való koalíció megkötésére. A mandátummal rendelkező 607 kongresszusi küldött közül 427 volt jelen a szavazáson.

Az országreform támogatásáról és a koalíciókötésről szóló határozati javaslat szerint a dokumentum elfogadásával az MSZP kongresszusa biztosítja az új kormányt, hogy a reformkormányzáshoz szükséges szakmai és politikai támogatást megadja számára a 2006 és 2010 közötti kormányzati ciklusban. A dokumentum leszögezi: a szocialista párt tízmillió magyar nevében és tizenötmillió magyar érdekében kormányoz.

„A választásokat a baloldal nyerte. De a választásokon győztes baloldal kormánya csak egyféle lehet: nemzeti kormány” – áll az elfogadott határozatban. A dokumentumban az is szerepel, hogy az MSZP kongresszusa hitet tesz a párt további megújítása mellett.

Ennek érdekében olyan konkrét program kidolgozásával bízza meg a párt elnökségét, amely biztosítja a haladó magyar baloldal modernizálását, növeli a párt támogatottságát és taglétszámát, valamint megteremti a fiatalabb generációk közéleti szerepvállalásának és képzésének lehetőségét, szervezett kereteit.

A kongresszus elvárja, hogy a baloldali többségű reformkormány haladéktalanul, még az önkormányzati választások előtt fogjon hozzá az Új Magyarország program megvalósításához, az ehhez szükséges reform előkészítéséhez – áll az elfogadott határozatban.

A dokumentum szerint az MSZP a megújulás és megújítás átfogó programjához kérte és kapta meg a polgárok támogatását, ami arra kötelezi és hatalmazza fel, hogy hozzáfogjon a másfél évtizede halogatott, előző ciklusban részben már előkészített reformok véghezviteléhez.

Gyurcsány Ferenc ügyvezető kormányfő zárszavában elmondta: négy év múlva arról szeretnének beszámolni, hogy Magyarországot nyugatias országgá tették, de egyben megőrizték nemzeti büszkeségét is.

A felvázolt jövőképében szerepelt az egészségügyi szolgáltatás színvonalának emelkedése, a régiók közötti különbség kiegyenlítődése, a fejlesztések felgyorsulása. Leszögezte: 2006-ban arra kaptak felhatalmazást, hogy mozdítsanak az ország szekerén, s erre alkalmas az MSZP egysége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik