Belföld

Kongresszusok napja

A Fidesz és az MSZP is kongresszust tart szombaton. Mindkét nagy párt eseményén értékelik a választásokat, és fontos kérdésekről döntenek a politikusok. A Fidesz bizalmi voksolást tart a pártvezetéssel szemben, az MSZP a koalíciókötést szavazza meg.

A választási eredmények értékelése és az új stratégia meghatározása lesz a fő téma a Fidesz szombati rendkívüli kongresszusán. A párt bizalmi szavazást tart Orbán Viktor pártelnök és a négy alelnök személyéről.

A kongresszus 10 órakor Pokorni Zoltán alelnök megnyitó beszédével kezdődik a budapesti Kongresszusi Központban. Ezután zárt munkaértekezletet tartanak, amelyen a tanácskozás több mint 1 800 küldöttje először az országos elnökség választási eredménnyel kapcsolatos beszámolóját hallgatja meg, majd Orbán Viktor pártelnökről és a négy alelnökről együttesen, titkos bizalmi szavazással döntenek.

Az MSZP szintén értékeli a választási eredményét, de ezen kívül dönt a kormányzati szerepvállalásról is. A párt legfőbb döntéshozó testülete, a közel hatszáz küldöttből álló kongresszus egy határozati javaslatról szavaz majd, amely tartalmazza az MSZP célkitűzéseit, valamint hozzájárulást a kormányzati szerepvállaláshoz, illetve felhatalmazást a koalíciókötésre a SZDSZ-szel.

A végig nyilvános kongresszuson Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt mellett Hiller István, az MSZP elnöke is beszédet mond, és további felszólalók is lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik