Belföld

Demszky koalíciós jelölt lesz?

A főváros közös irányítását és ehhez választási koalíciót ajánlott Hiller István az SZDSZ-nek egy szombati lapinterjúban. A Népszava cikkében az MSZP elnöke jelezte, hogy a szocialista pártnak most nincs esélyes jelöltje a budapesti főpolgármesteri tisztre.

„Azt javaslom: legyen másodszor is koalíció a parlamenti választások után az önkormányzati választáson is a fővárosban. Mi most a főváros közös kormányzására teszünk javaslatot, amelynek részleteiről meg kell kezdeni a tárgyalásokat” – fogalmazott a pártelnök a Népszavának adott interjúban.

Hiller István szerint a koalíciónak van a legjobb esélye arra, hogy a fővárost kormányozza. Ennek kell a politikai, jogi és személyi feltételeit megteremteni. A pártelnök hangsúlyozta, hogy az MSZP sokat tanult az államfőválasztásból. Ezért időben jelzi, hogy a szocialisták készen állnak a koalícióra.

Az SZDSZ már bejelentette, hogy Demszky Gábor jelenlegi szabad demokrata főpolgármester ismét indul a tiszt elnyeréséért. Ezzel kapcsolatban Hiller István úgy fogalmazott, hogy nem tiszte minősíteni az SZDSZ jelöltjét, aki egyedi teljesítményt produkált azzal, hogy négyszer egymás után lett főpolgármester.

„Őszintén remélem, hogy az átalakítás eredményeként a szocialista párton belül is lesznek olyanok, akik egy későbbi időszakban eséllyel indulnak a budapesti főpolgármesteri posztért” – tette hozzá.

A szocialista pártelnök hangsúlyozta, hogy a parlamenti választás megnyerése után az érdekli: a politikai egyeztetés esetleges eredménytelensége miatt ne a jobboldalé legyen Budapest főpolgármesteri széke. Ez egyébként egybevág a jelenlegi városvezető elképzeléseivel is: Demszky Gábor jelöltségének bejelentése után egy televíziós interjúban ugyanis arról beszélt, hogy azt szeretné, ha a szocialisták és a szabad demokraták közös jelöltje lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik