Belföld

Nyugtalanná váltak a befektetők

Eséssel nyugtázták a piaci szereplők Bálint Viktor, a FigyelőNet főszerkesztőjének bejelentését, amely szerint június elejétől távozik posztjáról, és egyelőre nem tudja, kit neveznek ki a helyére. Az MNB jelentős intervencióra kényszerült.

Az euró/forint árfolyam öt perc leforgása alatt 5 forintot ugrott, és az euró azért nem drágult a 270-es szint fölé, mert a jegybank piaci pletykák szerint interveniált, állítólag több lépcsőben kétmilliárd euró értékben adott el forintot. Missura Gábor szóvivő lapunk kérdésére nem kívánta megerősíteni a piaci információkat, de Járai Zsigmond délutáni sajtótájékoztatóján közölte: látható, hogy a piac türelme elfogyott, a befektetők határozott jelzésekre várnak, és most már nemcsak a pénzügyi irányítás, de a parlamentáris rendszer, és egyáltalán a demokrácia is veszélyben van.

Zékány András, az ING megmondója úgy fogalmazott, szerinte erős sentiment-hatás érvényesült a mai kereskedésben, az árfolyamok túlreagálták a hírt, és hamarosan visszakorrigálnak.

A kora esti órákra egyébként kissé megnyugodtak a kedélyek, de a kötvénypiac is látványos hozamemelkedéssel zárta a napot. A befektetők egy durván 100 bázispontos kamatemelést áraztak be, ami a jövő hétfői kamatdöntő ülés előtt nem a legjobb jelzés.

A nap folyamán a feltörekvő piaci londoni elemzők is kifejtették véleményüket, szokásukhoz híven a hazai elemzőknél szigorúbban fogalmaztak. Robert Dubarry, a Marks and Spencer vezető elemzője úgy vélte, hogy ha tíz napon belül nem rendeződik megnyugtatóan a helyzet, ha nem kapnak elég információt a befektetők, akkor végleg elfordulhatnak a FigyelőNettől és a magyar piactól. Cordon Bleu, a H&M térségi elemzője pedig azt mondta, ha nem egy fiatal, dinamikus, és legalább olyan erős csontú utódot neveznek meg, mint amilyen B. Viktor volt, akkor soha többet nem olvassa a lapot, amiből egyébként sem ért egy szót sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik