Belföld

Ha csak a főnök férfi

Csupa női beosztottat irányító férfi főnök – a legnehezebb helyzetek egyike. Tipikus helyzetek és megoldásuk a nők és egy férfi felállásban.

Ami tilos

• Csapatépítő bulikat ne szervezzen maszkulin események kapcsán, például meccsnéző bulit valamilyen kiülős helyre
• A beosztott mellén pihentetni a szemet
• Hangosan férfi soviniszta vicceket mesélni

A beosztottaim kihalásztak egy hajszálat a billentyűzetemből, amit aztán közösen elvittek egy jóshoz, aki megbűvölt, hogy legyek kedvesebb velük. Bár szerettek, túl keménynek érezték stílusomat – mesélte egy a neve elhallgatását kérő férfi, aki abba a ma már szinte elképzelhetetlen feudális helyzetbe került, hogy egyetlen férfiként dolgozott egy nőkből álló szervezeti egység élén. Az már bizonyított tény, hogy a nők és a férfiak teljesen máshogy kommunikálnak. Más szavakat használnak, máshogy szerkesztik mondataikat, ezért különösen nehéz helyzetben lehet egy férfi vezető, ha nőkkel szeretné megértetni magát. A furcsa felállás kínos helyzeteket teremthet a munkahelyen, amelyet a vezetőnek kell megoldania. Tipikus helyzetek és tipikus hibák a nők és egy férfi konstellációban.

Túlzott ellenőrzés

A munkatársak körmére néző, delegálni nem tudó vezető lassan, de biztosan a beosztottak agyára megy. Sajnos pont a férfiakra jellemző, hogy mindent ellenőrzésük alatt akarnak tartani, míg a nők általában önállóan gondolkodó beosztottak. Ha a beosztottaknak minden apró-cseprő ügyről be kell számolniuk a főnöküknek, hamar elvesztik motivációjukat, munkakedvüket. A férfinak el kell tudni fogadnia, hogy a nők is emberek, értelmesek, és meg tudnak oldani egyedül is feladatokat. Érdemes egy héten keresztül kísérleteznie a delegálással, bármennyire is szeretne utánanézni, hogy haladnak a dolgok, fogja vissza magát, és csak a következő héten a kijelölt határidő leteltével kérje számon a teljesítményt.

Elvágva

Mivel a nők jóval több mindent megosztanak egymással, mint a férfiak, gyakran előfordul, hogy a férfi vezetőhöz a csapatában keringő információk fele el sem jut el. A csoporton belül működő informális csatornákról fogalma sem lesz, aminek ismerete és használata pedig nagyban megkönnyíthetné vezetői munkáját. Ilyenkor érdemes felvenni egy nőt, aki csak havonta 1-2 napot dolgozik a csoportban. Ez a bejáró munkatárs és a főnök azonban soha sem találkoznak, legalábbis nem a többiek előtt. A trükk ugyanis az, hogy a férfi főnök beöltözik nőnek, és maga épül be saját csapatába. Beosztottai nem is fogják sejteni, hogy ő rejtőzik Icuka álcája mögött. Jó tanács: keressen fel ügyes sminkest, feleségétől kérjen öltözködési tanácsokat.

A korkülönbség kezelése

Nem elég, hogy férfi a főnök, még jóval fiatalabb is – ezt nehéz lenyelnie egy középkorú nőnek. A férfi ebben az esetben nehéz helyzetbe kerülhet, helyezze szigorúan szakmai alapokra a kapcsolatukat, semmiképp se vegyen virágot, dicsérje meg sminkjét, ruháját, még pillantását is kontrollálja, nehogy egyszer is azt érezze beosztottja, hogy nőként kezeli.

A szerelem

Sajnos gyakran előfordul, hogy a női csapat több tagja is beleszeret az egyetlen hímnemű egyedbe, akivel napi nyolc órában érintkeznek. Ha a vezetőnek szerencséje van, a szerelem csak plátói, a nők néha lopva csókot dobnak utána. Ha azonban egy beosztottja nyíltan előáll érzelmeivel, már az elején tisztázza, hogy neki is nagyon tetszene, de hát a munka miatt nem lehet. Hangsúlyozza, hogy Ön egy olyan férfi, aki mindig is kínosan ügyelt arra, hogy nehogy összekeverje a magánéletet és a munkát.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik