Belföld

Hétfőn dönt az ellenzék a frakciók alapszabályáról

A Fidesz és a KDNP hétfői közös frakcióülése dönt a képviselőcsoportok alapszabályáról, amely a közös szakmai kabinetrendszer mellett társadalompolitikai csoportok létrejöttét is lehetővé teszi majd a frakciószövetségen belül - mondta Navracsics Tibor az MTI-nek.

A törvényhozásban folyó munka alapvetően a szakmai kabineteken nyugszik majd, amelyek a bizottsági szerkezet szerint létrejövő munkacsoportokat fogják össze – tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője. Mint mondta, mivel még nem ismert, hogy milyen lesz a bizottsági szerkezet, egyelőre hét kabinettel számolnak.

Ezeknek vezetőit ő maga kéri fel, s a hétfői frakcióülésen ismerteti a névsort. A KDNP-frakció is része a kabinetrendszernek, a tervezett hétből, egy kabinet esetében a kereszténydemokraták adják vezetőt, a többinél pedig a helyettest – mondta Navracsics Tibor, aki azonban a kabineteket nem kívánta megnevezni.

A kabinetek mellett az alapszabály lehetőséget ad társadalompolitikai csoportok létrehozására is, de míg a kabinetrendszerért a frakcióvezető a felelős, addig a társadalompolitikai csoportok a frakciószövetség elnöke alá tartoznak majd.

Szintén különbség, hogy a kabineteknek minden fideszes, vagy KDNP-s képviselő automatikusan tagja lesz aszerint, hogy melyik bizottságban dolgozik majd, míg a társadalompolitikai csoportok önszerveződő módon jönnek létre, a képviselők önkéntesen léphetnek be – mondta a frakcióvezető.

Navracsics Tibor kérdésre válaszolva elmondta: a csoportoknak fő szabály szerint képviselők lesznek a tagjai, de véleménye szerint, mivel a házszabály szempontjából jogosultságokkal nem bíró egységről van szó, akár nem képviselők is tagjai lehetnek.

Répássy Róbert ismertetése szerint a társadalompolitikai csoportokat nem is nevesítik az alapszabályban, de a Fidesz tagozati rendszeréhez hasonlón szerveződnek majd. Így például romák, nők, különböző foglalkozású képviselők alakíthatnak csoportot, s bizonyos, hogy egészségüggyel foglalkozó tömörülés is létrejön majd – tette hozzá a frakcióigazgató, aki kérdésre válaszolva elmondta: felvetődött, hogy alakuljon “párt és szövetségépítés” nevű csoport is.

Mint mondta, a csoportokat azért akarják létrehozni, hogy a pártpolitikán kívüli világgal is megmaradjon a kapcsolat. A csoportok vezetői kapcsán a frakciószövetség elnöksége alkot majd véleményt – tette hozzá.

Közölte: az alapszabály elfogadása mellett a hétfői frakcióülésen hozzák meg azon személyi döntéseket is, amelyeket még az alakuló ülés előtt be kell jelenteni, vagyis az alelnökre, a frakcióvezető-helyettesekre és Országgyűlés jegyzőire vonatkozó javaslatot. A Fidesz és a KDNP tehát két külön frakciót alakított, de közös kabinetrendszerben és társadalompolitikai csoportokban dolgozik majd, így csak a hivatali apparátus válik külön – összegezte a frakcióigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik