Belföld

Orbán: a pénzük vert meg

Vereséget szenvedtünk, de nem győztek le bennünket, a sok pénz győzte le az igazságot – mondta Orbán Viktor a Fidesz nagygyűlésén a budai Várban hétfő délután, egyben bejelentve azt is, hogy a héten a frakciószövetséget alakíthatnak a KDNP-vel.

A Fidesz rendezvényére a szakadó eső elállta után került sor. A rossz idő ellenére sokan – Szijjártó Péter közleménye szerint több mint százezren – gyűltek össze a Dísz téren, és voltak, akik a kihangosítókon keresztül a környékbeli utcákon hallgatták a szónokokat.

A résztvevők többnyire nemzeti színű, illetve fideszes zászlókkal, Orbán Viktor mellett hitet tevő táblákkal érkeztek, többen kokárdát is kitűztek.

Orbán: az értékek nem szenvedtek vereséget

“A csatából – mint a mai nap is bizonyítja – rendezetten vonulunk le, és a vezérkari sátorban már a jövőt tervezik, vagyis vereséget szenvedtünk, de nem győztek le bennünket. Le az győzetik, aki megadja magát, aki feladja eszményeit, programját és céljait” – mondta a Fidesz elnöke a Dísz térnél felállított színpadnál összegyűlt magyar zászlókat lengető tömeg előtt.

Mint mondta, a Fidesz választási stratégiája vereséget szenvedett, hiszen nem tudták bebizonyítani az ország valós helyzetét, azonban a párt továbbra is kiáll értékei, a “munka, otthon, család” jelszavai köré épülő programja és céljai mellett, ezért soha sem győzhetik le.

“Nem az ellenfél programja, nem az eszméi kerekedtek fölénk, valójában a pénzük vert meg bennünket. (….) A helyzet úgy áll, hogy a sok pénz legyőzte az igazságot, és most itt áll egy ország, amely azt hiszi minden rendben van körülötte” – fogalmazott a pártelnök, aki szerint a Fidesz megpróbálta kinyitni az emberek szemét, de a kormány “pénzen fújt buborékokkal elvakította őket”. Véleménye szerint a jövő legizgalmasabb kérdésre talán úgy hangzik: mindig a pénz győz-e? “Mondják, a pénznek nincs szaga, se színe, a pénznek valóban nincs, de a gazdájának van. Éreztük és láttuk is mindenhol szerte az országban” – jegyezte meg.

“Nem szenvedtünk végleges vereséget sem, mert vereségünk átmeneti, 2 millió 250 ezer ember áll mellettünk, a sereg törzse egyben maradt, akik leszakadtak és szétszóródtak, azok láthatják az újra magasba emelt zászlóinkat, és a hiszem, hogy meg fogják találni a hozzánk visszavezető utat” – mondta a pártelnök, aki egy jövő héten induló tagtoborzó kampányt is meghirdetett.

A Fidesz elnöke úgy értékelt: bár a választásokon a Fidesz alulmaradt 50 ezer szavazattal, a négy évvel ezelőttihez képest sokkal több Fidesz-csoport van az országban, létrejöttek a polgári körök és az önkéntesek szervezett hálózata. A “kormányzati munka által végsőkig kizsigerelt magányos Fidesz” helyett, most egy erős szövetség van, egy “önmagába zárt Fidesz-frakció” helyett, egy vállalkozókat, gazdákat, romákat, nyugdíjasokat képviselő frakció. Bejelentette: a héten megszülethet a rendszerváltás óta eddig ismeretlen, európai mintára épülő frakciószövetség a kereszténydemokratákkal.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a választási eredmény ismeretében mindenkinek meg kell kérdeznie magától, mit mulasztott, mit csinált rosszul, bár ezekért és saját hibáiért, ő, mint a szövetség elnöke vállalja magára a felelősséget. Azonban arra intett, a bűnbakkeresésből nem épül jövő.

A pártelnök bejelentette egy társadalmi önvédelmi testület megalakulását, amely azoknak nyújtana jogi segítséget, akiket politikai meggyőződésük, a Fidesz közösségéhez való tartozás miatt támadnak, vagy háttérbe akarnak szorítani.

Hozzátette: a kormány a súlyos megszorításokat reformnak nevezi majd, a Fideszt pedig a haladás és a reformok ellenségének nyilvánítja, és ezt harsogja majd a “kormány tenyeréből etetett” összes elemző és a média tekintélyes része is. Nem lesz egyetlen kereskedelmi adó vagy közszolgálati műsor sem, amely feltenné a kérdést, hogy miért csapták be az országot – tette hozzá.

A politikus azzal gondolattal zárta beszédét: a Fidesz jövőjének kulcsa a hűség, hiszen ez köti össze a 2 millió 300 ezer embert. Hűség a rendszerváltáshoz, a 15 milliós magyar nemzethez, az ezeréves Magyarországhoz, kettős keresztjéhez és koronájához – sorolta Orbán Viktor, aki arra intette híveit: “Nem odaadni azt, ami a miénk”.

Pokorni: egységesnek kell maradni

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, Budapest XII. kerületében megválasztott országgyűlési képviselője szerint a polgári oldalnak, a jobboldalnak egységesnek kell maradnia, de ez nem jelenti azt, hogy egyforma legyen. A politikus szerint az elmúlt évek legnagyobb értéke a polgári oldal számára, hogy ha nem is pártként, de érzelmi közösségként olyan erőt hozott létre, amelyre hosszú évtizedek óta nincs példa.

Pokorni Zoltán azt nevezte célnak, hogy a szövetségen belül a kereszténydemokrata maradjon meg kereszténydemokratának, a kisgazda kisgazdának, a nemzeti fórumos nemzeti fórumosnak, a Fidelitas-tag fiatalnak, a Lungo Drom tagja büszke cigányembernek. Pokorni Zoltán úgy értékelte, hogy “szabadelvűként köztünk van a helye a szökött SZDSZ-es barátunknak is, aki valaha egy rendszerváltó antikommunista pártba lépett be, mert nem az embereket, az országot, hanem az SZDSZ-t ismerte félre”.

Pokorni Zoltán arra biztatta a megjelenteket, hogy ne a harag és a keserűség határozza meg szellemüket, szívüket, ne legyenek dühösek barátaikra, szomszédaikra és kollégáikra, ellenfeleiket, riválisaikat ne tekintsék mindenre képes ellenségeknek.

A hallgatóság körében hangos pfujolás és füttyszó fogadta Dávid Ibolyának, az MDF elnökének nevét, amikor az alelnök arról beszélt, hogy a Fidesz a választások két fordulója közötti nagygyűlésén arra hívta fel a két meghatározó jobboldali párt vezetőjét, tegyék félre amit személyes sérelemnek, sértésnek éreztek, és ne azt tekintsék fontosnak, ami személyüknek, pártjuknak, politikai alakulatuknak jó, hanem ami ennek az országnak, a hazának. Pokorni Zoltán értékelése szerint ezután Orbán Viktor Európában is példátlannak számító gesztust tett, amikor közös miniszterelnök-jelöltet ajánlott egy sokkal kisebb pártnak.

Szájer “a szabadság kis köreiről”

Szájer József, az Európai Parlament Fidesz színeiben megválasztott képviselője, néppárti frakcióvezető-helyettes ugyancsak sokszínű, de számos közös ponttal rendelkező polgári oldalt szorgalmazott beszédében.

A politikus azt javasolta az egybegyűlteknek, hogy ne az ellenoldal által megírt forgatókönyv szerint cselekedjenek, ami nem az ő céljukhoz vezet. Példaként említette, hogy egy “nagynak látszó, de valójában kis párt vezetője” arra hívta fel Orbán Viktort, hogy vonuljon vissza a politikától.

Szájer József szerint az ellenoldal azt is ajánlja nekik, hogy engedjék el egymás kezét és négy évig ne politizáljanak, de ők igenis bele akarnak szólni a dolgokba. Ennek érdekében “a szabadság kis köreinek” megerősítését javasolta, hozzátéve, hogy megvédik a 16 évvel ezelőtt kivívott szabadságot, és nem engedik értékeik elvételét, kifordítását, amit álláspontja szerint a másik oldal már a választási kampány során is folytatott, mert a nemzet, Európa, a köztársaság eszménye után a nemzeti összetartozásra, a hit erejére is sor kerülne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik