Belföld

Liga-petíció Szili Katalinnak

A munkavállalókat ért törvénytelenségek miatt szervezett tüntetést a Liga Szakszervezetek május elsején Budapesten, a demonstráció végén a tömörülés vezetői Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének címzett petíciót adtak át.

A demonstrálók azt kérik a parlamenttől, hogy a törvényhozás a munkajogi szabályozásba építsen be olyan garanciákat, amelyek megakadályozzák, hogy a munkavállalókat ért törvénysértések büntetlenül maradjanak.

A Liga Szakszervezetek az újonnan alakuló parlament egyik legfontosabb feladatának tekintik, hogy a törvény erejével gátat vessenek a munkavállalók kiszolgáltatottságának és a jogsértéseknek. Azt kérik a képviselőktől, és személyesen Szili Katalintól, hogy tegyenek meg mindent ezen célok megvalósításáért, a munka világa viszonyainak rendezéséért.

Utolsó felszólalóként Gaskó István, a Liga elnöke elmondta: adataik szerint száz munkavállalóból 87-et ért már munkahelyi törvénysértés, a feketegazdaság miatti társadalombiztosítási bizonytalanság 3-400 ezer embert, a minimálbéren történő foglalkoztatás pedig 600 ezer embert érint. Az összességében egymillió embert érintő szociális veszély “időzített bombaként ketyeg a társadalom alatt”.

A Parlamenthez közeli Alkotmány utcába szervezett tüntetésen a rossz idő ellenére több százan vettek részt. A petíciót Gaskó Istvántól az országgyűlési sajtóiroda képviselője, Gabányi András vette át a Parlament kapujában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik