Belföld

Gyurcsány igazságos kormányzást ígért

A zuhogó eső ellenére sokan ellátogattak a szocialisták majálisára a Városligetbe. Gyurcsány igazságos kormányzást ígért, Hiller a baloldal átalakításáról beszélt.

Gyurcsány Ferenc a szocialisták hétfői majálisán a Városligetben elmondta: az új Magyarországhoz bátor, mély és átfogó változások szükségesek. A kormányfő olyan országot szeretne, ahol nemcsak beszélnek a hazáról, hanem mindenki hozzátesz valamit a közös ügyhöz, olyan országot, ami mindenki Magyarországa: „Azért fogunk kormányozni, hogy azt lássák a legutolsó szegletében is Magyarországnak, hogy van bátorságunk szembe menni az igazságtalansággal, a reménytelenséggel, van bátorságunk megváltoztatni a lemondást és egy nagyszerű országot fogunk teremteni.”

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, nem fél a változtatástól, így nem fél attól sem, hogy változtasson “sok évtizedes megrögzöttségeken”. Mint mondta, olyan államra van szükség, amely több felelősséget vár az “erősektől és a fent lévőktől”.

Beszédében a kormányfő megköszönte mindazok támogatását, akik a szocialistákra szavaztak, és támogatást kért a kormány politikájához. A miniszterelnök beszédét a “Húzzunk bele!” felkiáltással zárta, amit hallgatósága már a beszéd közben többször is ütemesen skandált.

A rendezvényen a miniszterelnök találkozott a szakszervezeti konföderációk vezetőivel. A találkozót követően a szakszervezeti sátorban tartott fórumon – amelyen Gyurcsány már nem vett részt – Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta: a kormányfőtől ígéretet kaptak arra, hogy a koalíciós kormányprogramról, annak véglegesítése előtt kikérik a szakszervezetek véleményét. Ugyanúgy a kormányzati struktúráról is véleményt mondhatnak.

“Szevasztok győztesek”

Az MSZP a parlamenti választásokon megerősödött – mondta Hiller István a városligeti majálison. A szakadó esőben, több száz fős közönség előtt tartott beszédében a szocialista politikus azt mondta: minden megyében megerősödtek; és az a koalíció, amely idáig tíz mandátumfölénnyel tudott kormányozni, megháromszorozta erejét, 35-tel több mandátuma van, mint az ellenzéknek.

“Most a ti jóvoltotokból, a ti támogatásotokkal megvan a lehetőség arra, hogy egy modern, gyarapodó országot, egy nagyszerű Magyarországot csináljunk, és ebben egy lendületes, egy fiatalos, modern magyar baloldalt” – hangsúlyozta Hiller István, aki úgy üdvözölte az egybegyűlteket, hogy “szevasztok győztesek”.

Fiatalítást hirdetnek

Hozzátette: a baloldal átalakítását folytatni kell; merész és nagyszerű terveik vannak arra, hogy egy fiatalos magyar baloldal, egy hálózat, egy érzelmi közösség jöhessen létre.

A pártelnök elmondta: a választási időszakban sok fiatal jelent meg rendezvényeiken érdeklődve az MSZP politikája iránt. Hozzátette: a szocialista párt felelőssége, hogy megőrizze az idősebbek támogatását, és az egyre több fiatalt megtartsa, hogy “a magyar baloldal nemzedékek együttműködése legyen”.

A szocialisták városligeti majálisára a zuhogó eső ellenére is sokan voltak kíváncsiak. A Petőfi Csarnok mögötti réten számos sátrat állítottak fel, melyekben különböző programokkal várták az érdeklődőket.

A színpadon a politikusok beszédéig musicalrészletekkel szórakoztatták a közönséget, de hallható volt az MSZP kampánydala is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik