Belföld

Elfogták a egyiptomi robbantók sofőrjeit

Az egyiptomi biztonsági erők őrizetbe vettek két férfit, akikről feltételezik, hogy a Sínai-félsziget két különböző helyén történt e heti merényletek helyszínére fuvarozták azok elkövetőit - jelentette az egyiptomi média.

Az egyiptomi Mohammed Sehtát és a palesztin Mohammed Zirt a hétfői dahabi és a szerdai észak-sínai robbantások nyomozása keretében hallgatják ki. A rendőrség gyanúja szerint az egyiptomi férfi vitte az akciót megelőző este a félsziget központjából a délkeleti Dahab üdülőhelyre azt a három merénylőt, akik csaknem egy időben végrehajtott robbantása 18 ember, köztük egy magyar nő halálát okozta.

Sehta beismerte, hogy elvitt három beduint Dahabba, de állítása szerint nem tudott a szándékukról. “Dinnye és közlésük szerint szenet tartalmazó zsák volt náluk” – mondta a kihallgatóknak.

A hatóságok szerint a palesztin sofőr utasa volt az az észak-sínai al-Gorába tartó férfi, aki utóbb az ott állomásozó többnemzetiségű erők ellen intézett öngyilkos támadást, de halálos áldozata nem volt.

Az egyiptomi hatóságok beduinokat gyanúsítanak e merényletekkel, ahogy őket hozták összefüggésbe a tavalyi sarm-es-sejki és a tavalyelőtti tábai véres akciókkal is.

Hétfő óta több mint harminc személyt vettek őrizetbe, köztük három egyiptomi mérnök-informatikust, akiknél hamis papírok voltak, de utóbb elengedték őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik