Belföld

Egységben a KDNP és az MKDSZ

Politikai egység létrehozásáról döntött a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) között a KDNP országos elnöksége szombaton.

Semjén Zsolt pártelnök úgy fogalmazott:”a KDNP országos elnökségi ülésén döntés született arról, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt(KDNP) és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) létrehozza a politikai egységet, mégpedig úgy, hogy a Harrach Péter vezette szövetség visszatér a KDNP-be, mint a KDNP támogatására működő kulturális egyesület”.

A szombati elnökségi ülésen másik témájaként a testület deklarálta a szövetségesi hűséget a Fidesz, illetve személy szerint Orbán Viktor mellett, ugyanakkor “hitet tett az önálló KDNP frakció mielőbbi megalakítása mellett” is – mondta Semjén Zsolt a pártelnök, hozzátéve: ez utóbbi kérdésről egységes volt az álláspont az elnökség tagjai között.

A technikai részletek kimunkálására három tagú tárgyalódelegációt jelölt ki az elnökség.

A Fidesz és a KDNP idén január 12-én kötött választás együttműködést. Az országgyűlési választásokon a KDNP-nek 27 egyéni képviselő jelöltje indult a Fidesz-KDNP közös listán. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a héten közölte: tárgyalt Orbán Viktorral arról, hogy a KDNP önálló frakciót alapít az országgyűlésben. Ezt a német CDU-CSU mintájára hoznák létre. Az önálló KDNP frakció alapításra várhatóan az őszi önkormányzati választásokat követően kerül sor. E megmérettetésen a két párt ismét közös listán indul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik