Belföld

4,8 százalékkal nőtt az USA első negyedévi GDP-je

Az Egyesült Államok GDP-je éves szintre számolva, szezonális kiigazítással 4,8 százalékkal bővült az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévhez képest, közölték pénteken az amerikai kereskedelmi minisztériumban első becslésként.

Az eredmény kissé elmaradt az elemzők átlagosan 4,9 százalékos várakozásától, de a növekedés a legnagyobb volt a 2003-as harmadik negyedévi, 7,2 százalékos többlet óta. A tavalyi utolsó negyedévben 1,7 százalékkal nőtt az amerikai hazai össztermék, a harmadik negyedben 4,1 százalékkal, tavaly egész évben átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett.

A növekedéshez 3,81 százalékponttal járult hozzá a meredeken föllendült lakossági fogyasztás, amely 5,5 százalékkal nőtt, az előző negyedévi, mindössze 0,9 százalékos többlet után. A tavalyi utolsó negyedévben a lakossági fogyasztás hozzájárulása csak 0,62 százalékpont volt. Tavaly egész évben átlagosan 3,5 százalékkal nőtt a lakossági fogyasztás, amely az amerikai GDP körülbelül kétharmadát adja. A tartós cikkek vásárlása 20,6 százalékkal gyarapodott az első negyedévben, miután a tavalyi utolsó negyedévben 16,6 százalékkal csökkent.

Ennek ellenére a GDP-növekedés inflációmentes maradt, arra utalva, hogy a Fed, a vezetőinek nyilatkozataival is igazolt piaci várakozásoknak megfelelően, hamarosan tényleg befejezheti, vagy legalább szüneteltetheti a 2004. júniusban kezdett kamatemelés-sorozatát. A lakossági fogyasztás árindexe 2 százalékra csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévi 2,9 százalékról. Tavaly egész évben átlagosan 2,8 százalékos volt. Az üzleti költekezés 14,3 százalékkal nőtt az első negyedévben, a leggyorsabban a 2000-es második negyedévi 14,8 százalékos többlet óta, miközben a foglalkoztatás vállalati költségei hét éve a legkisebb ütemben emelkedtek.

A GDP-növekedés külső összetevői közül a külkereskedelem továbbra is fékező maradt: az első negyedévben a kivitel 12,1 százalékkal, a behozatal 13 százalékkal nőtt, de az export növekedése mindenesetre jelentősen gyorsult a tavalyi utolsó negyedévihez képest, amikor az üteme 5,1 százalékos volt, miközben az import akkor is 12,1 százalékkal bővült. A pénteki adatközlés után a Wall Streeten csökkentek a napi veszteségek, a dollár új mélypontra, 1,2560/euróra esett, 0,0077 centtel rosszabb volt a csütörtöki későinél. Az adatközlés előtt 1,2535/euró volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik