Belföld

Magas volt a részvétel külföldön

Magas részvétel mellett, rendben zajlott az országgyűlési választások második fordulója vasárnap a külföldi magyar képviseleteken.

A londoni magyar nagykövetségen 860 magyar állampolgár adhatta le voksát. Közülük az urnazárásig 557-en jelentek meg a képviseleten, vagyis összesen 64,76 százalékos volt a részvételi arány. A londoni nagykövetség esti tájékoztatása szerint az urnazárásig semmilyen incidens nem zavarta meg a voksolást. Brüsszelben és Luxemburgban a második fordulóban 80 százalék felett volt a voksolók aránya. Brüsszelben a választói névjegyzékbe feliratkozott 539 magyar választópolgár közül 436, Luxemburgban pedig a 157 feliratkozott közül 134 szavazott. A voksolás mindkét helyen gördülékenyen zajlott, ezúttal nem voltak olyan nagy sorállások, mint az első fordulóban.


Hága, Berlin

Semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta meg a választás második fordulójának bonyolódását a hágai magyar nagykövetségen. A fordulóban 217 szavazásra jogosultat vártak az urnákhoz, ebből összesen 152-en adták le szavazatukat. Ez pontosan 70 százalékos részvételi arányt jelent. A első fordulóval ellentétben a szavazásra egyáltalán nem kellett várakozni a francia fővárosban regisztrált magyar választópolgároknak a főkonzulátuson kialakított választóhelyiségben – tájékoztatta az MTI-t Nagy Bálint, a négytagú párizsi külképviseleti választási iroda (KÜVI) vezetője. Az országgyűlési választások második, berlini és müncheni fordulójában alacsonyabb volt a részvételi arány, mint az elsőben: Berlinben megközelítette a 70 százalékot, Münchenben 64 százalék volt, míg az első fordulóban mindkét helyen 80 százalék körül járt.


Bécs és Moszkva

A választási névjegyzéken szereplő 158 magyar állampolgár közül 131-en adták le szavazatukat a bécsi magyar konzulátus épületében kialakított választóhelyen. Moszkvában a jegyzékbe vett választók csaknem 87 százaléka voksolt nyugodt légkörben a magyar parlamenti választások második fordulóján – közölték urnazárás után a nagykövetségen berendezett választási irodán. 57 választó adta le szavazatát a jegyzékbe vett 65 közül, az utolsó egy órában már nem érkezett szavazó – tették hozzá. A szentpétervári főkonzulátuson már kora délután egy híján mind a 13 jelentkezett választó leadta szavazatát, s ez az egy távol is maradt – jelezték az este hét (közép-európai idő szerint öt) órai urnazárás után.


Románia

Az urnazárás előtti két órában már alig szavaztak a Romániában három helyen felállított választási irodákban, a voksolás egyébként rendben lezajlott. A bukaresti nagykövetségen a választási névjegyzékben szereplő 36 személy közül összesen 28 szavazott, ezt már délután helyi idő szerint 17 óráig megtették, a romániai idő szerinti 19 órás (magyar idő szerint 18 órás) urnazárásig ezután már senki nem jelent meg. Ugyanez volt a helyzet Csíkszeredában: a 49 választásra jogosultból 35-en ugyancsak leadták már voksukat az említett időpontig. Kolozsváron a listán lévő 58 emberből összesen 47-en éltek szavazati jogukkal, délután öt órától már csak ketten jelentek meg az urnánál.


Szlovákia, Szerbia

Magyarország két szlovákiai külképviseletén, a pozsonyi magyar nagykövetségen és a kassai főkonzulátuson vasárnap rendben lezajlott a választás. Pozsonyban 14, Kassán 4 ember szerepelt a választói névjegyzéken, ami mintegy tíz százaléka volt csupán az első forduló névjegyzékére felvettek számának. Pozsonyban a 14 szavazóból az urnazárásig tizenkét személy voksolt, a Kassán bejegyzett négy ember közül mind a négy szavazott. Prágában a bejegyzett 57 választó közül az urna zárásáig 47 személy adta le voksát, ami 82,5 százalékos részvételt jelent. Rendben és „eseménytelenül” zajlott a szavazás Magyarország szerbia-montenegrói diplomáciai külképviseletein. A belgrádi nagykövetségen kialakított szavazóhelyiségben a választói névjegyzékben szereplő 13 személy közül hatan adták le a voksukat. A szabadkai főkonzulátuson kialakított szavazóhelyiség már 18 órakor bezárt, addigra ugyanis leadta a szavazatát mindenki – 28 szavazásra jogosult, magyarországi állandó lakhellyel rendelkező személy –, aki előzőleg felvette a nevét a választók névjegyzékébe.


Amerika

Rendben és fennakadás nélkül zajlott le helyi idő szerint szombaton a szavazás az egyesült államokbeli és kanadai magyar külképviseleteken, rendellenességet egyedül New Yorkban észleltek és jegyzőkönyveztek. New Yorkban a 343 szavazóból 226-an adták le voksukat (66 százalék), Washingtonban a 172 szavazóból 120-an (70 százalék), Los Angelesben a 124 szavazóból pedig 85-en (70 százalék) járultak az urnákhoz. Horváth Gábor New York-i főkonzul az MTI-nek elmondta, hogy egy közismert amerikai magyar személyiség, Lipták Béla a választási törvényben előírt, magyar hatóságok által kiállított okmányok nélkül jelent meg, és így nem szavazhatott. Lipták Béla, amikor ez kiderült, minősíthetetlen jelzőkkel illette mind a külképviseletet, mind a külképviseleti választási irodát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik