Belföld

Kampánycsendet sértett Eperjes?

Vidéken és Budapesten is a Fideszre való voksolásra biztatott telefonon Eperjes Károly, az Országos Választási Bizottsághoz érkezett bejelentés szerint. Mások azért fordultak a testülethez, mert egy pártközeli szervezet költségén baráti társaságok telefonon voksolásra buzdítottak. A kampánycsendsértésekről érkezett bejelentésekkel az OVB este 7 után foglalkozik.

Baráti társaság agitált

Az egyik párt mozgósító kampányában részt vevő aktivisták hívják telefonon a párt szimpatizánsainak tartott állampolgárokat szombaton és vasárnap. A szervezett telefonálók a párthoz közeli mozgalom székházából hívják fel azokat, akik a választás előtti, utolsó heti mozgósítás során használt adatbázisoknak az első forduló előtti mozgósítás tapasztalatai alapján javított verziója szerint szimpatizánsaiknak számítanak.

A telefonálóknak nem szabad közölniük a hívott féllel, hogy valamely párttól jelentkeznek – az általuk használt szövegsablon szerint „egy baráti társaságtól” telefonálnak, amelynek célja a minél magasabb második fordulós választási részvétel; ehhez kérik a választók támogatását. Úgy tudjuk, az aktivistáknak budapesti és vidéki, az első forduló után nyitva maradt körzetek szimpatizánsait egyaránt fel kell hívniuk. A telefonhívást a kampányközpont által vásárolt flottás mobiltelefonokról kezdeményezik.

Eközben több vidéki településről és a fővárosból is megerősítették – köztük egyik munkatársunk is –, hogy ismeretlenek szombaton Eperjes Károly hangját használva a Fidesz támogatására buzdították az állampolgárokat.

Verekedés is volt

Megverték az egyik párt helyi elnökét vasárnap Vámospércsen. A sértett pártjának megyei elnöke elmondta: az egyik párt aktivistája elveszítette a fejét, amikor egy szavazókörnél megverte a helyi pártelnököt.

Földesen rendőröket hívtak, amikor az egyik párt aktivistái a szavazóköröknél listán ikszelték, ki volt már szavazni.

Vasárnap kora délelőttig négy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választókerületben tett kampánycsendsértésre hivatkozva bejelentést az egyik párt. A kampánycsend ellenére szombaton és vasárnap is folyt a választók meggyőzése, hogy kire szavazzanak a négy körzetben – mondta a párt térségi irodavezetője. A bejelentés szerint szórólapos és telefonhívásos kampány, személyes meggyőzés, sőt fenyegetés is volt, arra az esetre, ha a megkeresettek nem a megadott jelöltre voksolnának. Kilátásba helyezték azt is, hogy elveszti munkáját, aki másra szavaz.

A konkrét, választási bizottságokhoz beadott eseteket, az elkövető párt nevével, aktivistáinak megnevezésével, illetve az érintett települések megjelölésével együtt a kampánycsend után hozza nyilvánosságra a bejelentést tevő párt tisztségviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik