Belföld

Csak májusban lesz végeredmény

Mivel minden választókerületben lesz egy szavazókör, amelyeket lezárva kell tartani a külföldi szavazatok megérkeztéig, valószínűleg csak május első hetében lesz hivatalos végeredménye az országgyűlési választásoknak.

Idén első alkalommal szavazhatnak magyar állampolgárok külföldön az országgyűlési választásokon. Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen az első fordulóban április elsején, szombaton, a második fordulóban pedig április 22-én járulhatnak az urnákhoz. A többi külföldi országban másodikán, vasárnap, illetve a hazaival egyidőben, április 23-án élhettek szavazati jogukkal azok a magyarországi lakhellyel rendelkező, 18 évnél idősebb állampolgárok, akik a választások időpontjában nem tudtak idehaza szavazni, és március 17-ig jelezték igényüket.

A külföldön szavazók egyébként ugyanazokra a jelöltekre és listákra szavazhatnak, akikre itthoni lakóhelyük választókörzete szerint voksolhatnának. A lezárt urnákat a választást követő negyedik napig Magyarországra kell szállítani, és el kell juttatni a Duna Palotába, a választási központba. Ezeket nyilvánosan bontják fel, és különválogatják a választási iratokat és a beborítékolt szavazólapokat. Utóbbiakat a választási bizottság tagjai megye és választókerület szerint szétválogatják, és az adott kerület szavazóbizottsági átveszik. Így a szavazatok csak április 28-án érkeznek meg az adott választókerületbe.

Mindegyik választókerületben, ahová még várható külföldi szavazat, a második forduló után egy-egy szavazókört lezárva tartanak, és csak a borítékok megérkezése után összesítik az eredményt. Ez azt jelenti, hogy a 176 egyéni választókörzet majdnem mindegyikében lesz egy-egy szavazókör, amelynek voksai a külföldi szavazatok miatt nem adódnak hozzá a végeredményhez 23-án éjszaka. E nélkül pedig nem lehet hivatalos végeredményt hirdetni. Így az izgalom valószínűleg május első hetéig tart majd, ekkor lesz csak hivatalos végeredménye a választásoknak.

A külföldön leadott voksok tehát leginkább amiatt befolyásolhatják a végeredményt, mert több tízezer szavazatot tartanak vissza a rájuk váró urnákban. A második fordulóban egyébként 7949-en jelezték igényüket a külképviseleti szavazásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik