Belföld

Román lap szerint vége Orbán karrierjének

A Fidesz előrelátható választási veresége Orbán Viktor politikai karrierjének végét jelenti – írta keddi számában az Evenimentul Zilei.

A független román napilap rövid írást közölt, a politikus arcképét mellékelve. Magyarország a választások második fordulójára készül, de a budapesti elemzők nem számítanak csodára – olvasható a cikkben, melynek szerzője szerint ilyen csoda lenne, ha a Fidesz győzne. Ez a kudarc a volt miniszterelnök politikai karrierjének utolsó fellépése lesz – fűzi hozzá az újság.

A kommentátor úgy fogalmaz: a Fidesz az elmúlt négy évben megpróbálta tönkretenni az MDF-et, és elfoglalni a politikai paletta jobboldalát. A szerző szerint az MDF kampánya során sokkal inkább volt Fidesz-ellenes, mint MSZP-ellenes, és azzal vádolta Orbán pártját, hogy retorikájában és cselekedeteiben sokkal inkább a szélsőjobboldalt képviselte, semmint az európai jobboldalt.

A Fidesznek ráadásul már nincs honnan szavazókat elhódítania, mivel hívei szinte mind megjelentek az urnáknál az első fordulóban. A magyar választók politikailag polarizálódtak, de a kis létszámot jelentő bizonytalanokat egyáltalán nem érdekli a politika – fűzte hozzá.

A cikk szerzője szerint a Fidesz veresége rossz hír a romániai magyarok számára. Orbánnal ellentétben Gyurcsány Ferenc eddig közönyösen viszonyult a határon túli magyarokhoz – olvasható az Evenimentul Zileiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik