Belföld

Rémhírterjesztéssel vádolja a Fideszt az SZDSZ

Nyilvánvalóvá vált, hogy az OTP csődjéről szóló hamis sms-ek mögött fideszes aktivisták rémhírterjesztési akciója áll, akik a választások első fordulójának kudarca miatt kezdeményezték ezt - közölte Kóka János gazdasági miniszter kedden Budapesten.

“Legalább ilyen súlyú, ámde politikai kategóriának tartom, amikor a Fidesz erre az üzleti rémhírterjesztésre (…)politikai rémhírterjesztést épít, megpróbálja azzal a negatív képpel, amit sugall, a Magyarországba fektetett bizalmat csökkenteni, Magyarország jó hírét valamilyen módon csorbítani” – hangoztatta Kóka János a Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón, amelyen kérdéseket intéztek a Fideszhez és Orbán Viktorhoz.

A gazdasági miniszter hozzátette: ennek ellenére nem a forint árfolyama zuhant, hanem a Fideszé. Véleménye szerint a második fordulóig hátralévő négy napban valószínűleg államcsődről, tömeges munkanélküliségről, háromszáz forintos euróról és 300 ezer forintos mandulaműtétről lehet majd hallani a Fidesztől. “Nem a gazdaság áll az összeomlás szélén, hanem a Fidesz, tudnunk kell, hogy amikor munkahelyek elvesztéséről beszélnek, akkor valójában saját vezetőik szertefoszlott miniszteri álmairól beszélhetnek (…)” – jelentette ki.

A tárcavezető arra kérte a gazdaság szereplőit, hogy a következő négy napban is saját tapasztalataiknak higgyenek, és ne a Fidesz rágalmainak. Kóka János egyúttal arra kérte Járai Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy a második fordulóig továbbra is tartózkodjon a politikai véleménynyilvánítástól, mert nyilatkozatai megzavarhatják a piacot, ahogy azt tette Orbán Viktor ígérethalmaza és piacellenes fenyegetőzése is.

Kuncze Gábor pártelnök szerint ha Orbán Viktor már korábban is azt gondolta volna, hogy csak Magyarország számít, akkor nem fenyegetőzik állandóan a gazdasági összeomlással. Mint mondta, a liberálisok ezért választ várnak arra, hogy ha Magyarországon valóban csőd és válság van, akkor a Fidesz elnöke milyen alapon ígért 3800 milliárd forintot a választási kampányban, kíváncsiak arra is, ki a Fidesz miniszterelnök-jelöltje mostanában, mi a Fidesz választási programja jelenleg, “mondjuk ezen a héten”, valamint milyen szerepet szánnak Mikola Istvánnak.

A gazdasági miniszter hozzátette: ő azt szeretné megtudni, hogy mi a Fidesz gazdaságpolitikája. Megjegyezte, hogy ha azt továbbra is Matolcsy György jelképezi, aki az államháztartás pénzügyi gondjainak megoldására mintegy fél éve azt javasolta, hogy 200 ezer köztisztviselőt kellene elküldeni a közszférából, ennek megvalósítása a közszféra azonnali összeomlásához vezetne, és beláthatatlan foglalkoztatási problémákat jelentene.

Kérdésre válaszolva közölte: hibás az a nézet, hogy az elbocsátandó emberek számával mérik az állam modernizációjának hatékonyságát. Példaként említette, hogy ennek ellenkezőjét bizonyították be a gazdasági tárcánál. Mint rámutatott, a vállalatok, gazdasági érdekképviseletek vezetői egyetértenek abban, hogy évente 30 ezer embert tudna a közszférából felvenni a gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik