Belföld

MSZP-közeli vállalkozó támogatja az MDF-et?

A Heti Válasz csütörtökön megjelenő számának egyik írása szerint az MDF jó szerepléséhez és parlamentbe jutásához köze volt Leisztinger Tamás szocialista-közeli milliárdos üzleti köreinek. A hetilap írása szerint az MDF listáján több, az üzletemberhez közel álló személy is helyet kapott.

Mások is segítenek?

A választások óta eltelt egy hétben nem ez az első vád, amely az MDF-et éri. E-mailek és sms-ek terjedtek, amelyek szerint Dávid Ibolya fiát kábítószer biztoklásáért letartóztatták Ausztráliában, és a jelenlegi kormány segítségét kérte kiszabadításában. Egyes – a FigyelőNetnek név nélkül nyilatkozó – források szerint pedig az MSZP-hez közel álló más üzletemberek is, esetenként komoly összegekkel támogatták a jobboldali pártot.

A Heti Válasz írása arra alapozza feltevését – amely szerint az MDF összefonódott az MSZP-közeli milliárdossal –, hogy Dávid Ibolya pártja az év elején választási megállapodást kötött a Tisztelet Társasága nevű nyugdíjasszervezettel. Ennek értelmében a társaság öt képviselőjelöltet ajánlhatott a párt országos listájára.

A lap szerint azonban ez az öt fő szorosan kötődik Leisztinger Tamáshoz. A Magyar Demokrata Fórum listáján a 10. helyen szereplő Rózsa István György 53 éves vállalkozó, aki az Országos Választási Irodához küldött önéletrajza szerint az üzletember a szocialista kötődéseiről ismert milliárdos egyik strómanja, csendestársa is lehet. Cége, az Econorg Kft. 2004 májusáig „baráti” kistulajdonos volt az akkor többek között Leisztinger által ellenőrzött Budapesti Értéktőzsde Rt.-ben, valamint a Budapesti Árutőzsde Rt.-ben. Rózsa aztán tíz hónapja megvált az Econorg – új nevén: Moons – Kft.-től, de az ügyvezetői posztot idén év elejéig megtartotta. A Leisztinger-kapcsolatot erősíti a Heti Válasz szerint az a tény, hogy a Moonsban – ugyancsak év elejéig – 80 százalékos részesedése volt egy olyan ciprusi off-shore társaságnak, amely magyarországi kézbesítési megbízottjaként a Jeszenszky és Hoffmann Ügyvédi Irodát tüntette fel. Az iroda egyik névadója pedig korábban Leisztingert és partnereit képviselte a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságában. Ráadásul Rózsa István György huszonéves lánya máig ügyvezetője annak a 290 millió forint jegyzett tőkéjű, korábban Formix, jelenleg Raritét 2005. néven futó vagyonkezelő kft.-nek, melyben a felügyelőbizottsági tagok mindegyike Leisztinger-érdekeltségnél szolgál – írja a Heti Válasz.

A pártlistán kilencedik – azaz befutó helyen – szereplő Vas János a hetilap információi szerint a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vagyonkezelési főosztályát vezeti. Hivatalból tehát rálátása volt arra az ügyletre – vonja le a következtetést a Heti Válasz –, amely a KVI és a Rózsa-féle Moons Kft. között jött létre 2005-ben, minek értelmében a cég négymilliárd forintért megvásárolta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium két épületét.

A hetilap szerint az MDF-lista 11. helyezettje, Szabó Katalin szintén baloldali háttérrel érkezett a Fórumba. Korábban ugyanis évekig a budapesti Hotel Platánust igazgatta – mely szálloda a történetesen Leisztinger Tamás tulajdonában álló Hunguest láncolat oszlopos tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik