Belföld

MSZP-kormányt jósol a legjobb előrejelző

A NAGY FN VOKSJÁTÉK tippjátékunk első fordulójának győztese abszolút MSZP-győzelmet jósol a második körre. Bevallása szerint sem most, sem az előző fordulóban nem hívta segítségül a közvélemény-kutatókat.

Az FN.hu játékának második körében az indulók azt tippelhetik meg, hogy a parlamentbe jutott négy párt egyenként hány mandátumot szerez meg a 386-ból. A tippelésnél érdemes figyelembe venni, hogy az első körben már szereztek mandátumokat a pártok (az MSZP 109-et, a Fidesz 97-et, az SZDSZ 4-et, az MDF 2-t), sőt, egy független mandátum kiosztása is esélyes.
Részt veszek a tippjátékban!>>

Választási tippjátékunk nyertesének véleményére érdemes odafigyelni, hiszen az első forduló százalékos végeredményét hihetetlen pontossággal eltalálta. A második forduló utáni mandátumeloszlásra vonatkozóan azonban tippje ellentmond a politológusok és közvélemény-kutatók számításaival.


A választások végeredményét tekintve Kundrákné Varga Tünde szerint ugyanis a 386 parlamenti mandátum felét, 193-at az MSZP fog megszerezni, azaz akár egyedül is kormányt alakíthat majd (szakértők ezt a forgatókönyvet elég valószerűtlennek tartják, bár hozzáteszik, a győztes felé húzás hatása miatt nem lehet ezt sem kizárni). Nyertesünk szerint a Fidesz 178 mandátummal lesz a második. A két kis párt tippelőnk szerint csak minifrakciót alakíthat majd: az SZDSZ-nek 9, az MDF-nek pedig mindössze 5 mandátumot jósolt, bár maga is belátta, kicsit alulbecsülte a liberálisokat és a konzervatívokat. Szakértői becslések ennél jóval nagyobb frakciókkal számolnak, sőt, Kuncze Gábor lapunknak adott interjújában például 25 mandátumot is elképzelhetőnek tart az SZDSZ oldalán. Játékosunk ezen kívül egy független jelöltnek is adott parlamenti helyet.

Választási tippjátékunk első fordulójának nyertese százalékra pontosan eltalálta az április 9-i forduló végeredményét. Kundrákné Varga Tünde lapunknak elmondta, az eredmény megtippelésekor nem vette figyelembe a közvélemény-kutatók adatait, inkább az számított, hogy kit szeretne befutónak, illetve a parlamentben látni. Azzal is kalkulált, hogy valószínűleg szoros eredmény lesz a két nagy párt között. Ezek után már csak a 100 százalékos végeredménybe kellett „beférni”, így sakkozott a számokkal.

Kundrákné Varga Tünde egyébként olyannyira közel járt a tényleges végeredményhez, hogy szinte mindegyik párt esetében minimális eltérés mutatkozott csak tippje és a végeredmény között. A legnagyobb „tévedése” a Miép-Jobbik-Harmadik Út esetében volt, itt 0,37 százalékponttal (eltérésnégyzettel számolva 0,1369) tért el a két számadat egymástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik