Belföld

Május első hetében lehet végeredmény

Előreláthatólag május első hetében születhet meg a 2006-os országgyűlési választások egészének végleges eredménye - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője.

A második fordulóról vasárnap, április 23-án este előzetes tájékoztató eredményt tesznek közzé, jogi eredményét a legkésőbb április 30-án állapítják meg – mondta Rytkó Emília. Az OVI vezetője elmondta: a második fordulóban 6 órától 19 óráig a választópolgárok egyéni képviselőjelöltekre adhatják le szavazatukat. Mindenki egyetlen szavazólapot kap, amelyen két vagy három jelölt neve szerepel; egyetlenegy karikába lehet jelet tenni. Kiemelte, hogy a szavazókörök bezárása után megkezdődik a szavazatok számlálása, ezt a szavazókörökben két-három óra alatt el mindenütt el fogják végezni.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy minden választókerületben van egy szavazókör, amely nem számolja a szavazatokat, hanem a lezárt urnát beviszi a választási irodába, átadja a választási bizottságnak: az urnát hat napon át őrzik majd. A külföldi szavazatokat, amelyeket szintén vasárnap, vagy az amerikai földrészen szombaton adnak le a névjegyzékbe vett választópolgárok, négy napon belül kell Magyarországra szállítani. Az OVB jövő pénteken bontja fel az urnákat és csoportosítja az abban lévő iratokat választókerületenként, ennek teljesítése után szombaton reggel átadja minden választókerületi bizottság elnökének a nekik járó szavazatmennyiséget.

Ebből az következik, hogy az egyéni választókerületekben mindenütt lesz egy olyan szavazókör, amelyik szombaton fogja az eredményt megállapítani – mutatott rá az OVI vezetője. Mint hozzáfűzte, ezt követően a választási bizottság megállapíthatja a végleges eredményt, hiszen a többi szavazókör eredménye már rendelkezésére áll, az említett egyét pedig hozzáadja. A hiányzó szavazókörök április 29-én zárják le az összesítést.

Rytkó Emília összegzése szerint tehát a második forduló eredménye jövő szombaton este alakul ki. Az eredmény ellen jogorvoslatot lehet kérni, a területi választási bizottságokhoz fellebbezést, ezt követően a megyei bíróságokhoz felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani. Az Országos Választási Iroda vezetője kiemelte, hogy a jogorvoslatok miatt április 29-étől még négy vagy öt nap eltelhet, mire a végleges eredményt megismerjük; ez május első hetére tehető. Azt valószínűsítette, hogy a második forduló napján 22-23 óra között sikerül a szavazatokat összesíteniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik