Belföld

A külföldi szavazatok miatt csúszik a végeredmény

Valamennyi még függő választási körzetben vannak külföldön szavazók, ezért a második forduló után hat napig csak 97-99 százalékos lehet az eredmények feldolgozottsága – írja a Napi Gazdaság.

A külföldi diplomáciai képviseleteken szavazók voksai zárt borítékban, a vasárnapi fordulót követő hét folyamán diplomáciai postával érkeznek haza. A leadott szavazócédulákat tartalmazó zárt borítékokat az előírások szerint minden választási körzetben egy kijelölt szavazókör szavazataihoz kell hozzákeverni. A végeredmény megállapításához így nem csupán a külföldön leadott szavazatok hiányzanak majd (még akkor sem, ha akad olyan körzet, ahol csupán egy ilyen van), hanem egy teljes – általában 600–1200 választót tartalmazó hazai szavazókör adatai – olvasható a Napi Gazdaság mai számában.


Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az újságot úgy tájékoztatta, hogy a szavazás hazai befejezését követően a kijelölt szavazókör szavazóurnáját a szavazatszámláló bizottság lezárja, és a helyi választási bizottság székhelyére szállítják. Itt páncélszekrényben, megbízhatóan elzárt helyiségben várja a külföldről megérkező szavazatokat. Ezeknek a szavazóköröknek a szavazatait csak azután lehet megszámolni, hogy a külföldi szavazatokat a hazaiak közé keverték. Így még hat napig csak mintegy 97–99 százalékos lehet a választási eredmények feldolgozottsága.

Ez azokban a választási körzetekben, ahol jelentős fölényt szerez valamelyik képviselőjelölt, nem jelent problémát. Az olyan körzetekben azonban, ahol szoros eredmény várható, akár a mandátum sorsa is múlhat pár száz szavazaton.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik