Belföld

Járai: komoly veszélyben a forint

A forint komoly veszélyben van, miközben a választási harcba bonyolódott politikusok nem ismerik fel a költségvetési helyzet súlyosságát, és a szükséges reformok nem látszanak, írta kedden a Dow Jones hírügynökség a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Járai Zsigmond nyilatkozatát idézve.

A forint stabilitása komoly veszélyben van, és nem látszanak a költségvetési reform előkészületei – idézte Járait a hírügynökség. Járai Zsigmond a forint bizonytalanságának fő tényezői között említette a csökkenő nemzetközi kockázatvállalási étvágyat a világpiacon, a magyar költségvetési helyzet átláthatóságának hiányát, az EU sürgetését a kiadások kezelésére és a belső feszültséget a központi bank pénzügypolitikai tanácsában.

Adócsökkentésre, a szociális kiadások mérséklésére, a közalkalmazottak létszámának csökkentésére van szükség, és ezeket az intézkedéseket társadalmi vitának kell megelőznie, írta a hírügynökség Járait idézve, aki kiemelte, hogy a deficit szerkezeti jellegű, amelyet nehéz kezelni. A kiadáscsökkentés elkerülhetetlen – szögezte le. Hozzátette: Járai szerint a költségvetés beruházási kiadásait már nem lehet tovább csökkenteni.

Az MNB elnöke egyszersmind figyelmeztetett, hogy a költségvetési hiány csökkentése nem vezet feltétlenül alacsonyabb kamatokhoz vagy kisebb adósságszolgálathoz, írta a hírügynökség. A kamatláb már most is viszonylag alacsony, a kamattörlesztés nem csökkenhet gyorsan – idézte Járait a Dow Jones, és a hírügynökség szerint ezzel arra utalt, hogy valószínűtlenek az afféle feltételezések, amelyek szerint deficitcsökkentés révén a GDP 2-3 százalékának megfelelő összeg takarítható meg az adósságszolgálatból.

MSZP: a befektetők bíznak Magyarországban

AZ MSZP szerint a befektetők jobban bíznak Magyarországban, mint a Fidesz vagy a Magyar Nemzeti Bank elnöke – közölte Józsa István, az MSZP-frakció gazdasági munkacsoportjának tagja a jegybankelnök nyilatkozatára válaszolva. A budapesti tőzsdeindex rekordot döntött kedden. Akár kétszer annyi állampapírra is lett volna vevő, mint amennyit az állam el akart adni.
A forint árfolyama stabil – írja közleményében a szocialista politikus. Józsa István szerint a külföldi befektetők minden korábbinál több pénzt tettek fel Magyarország sikerére: tavaly 5,3 milliárd eurónyi működőtőke érkezett az országba.

Hozzátette: a gazdaság teljesítményével kivívott bizalomnak köszönhetően az elmúlt hat hónapban másfélszer annyi új munkahely jött létre, mint amennyire a gazdasági miniszter kötelezettséget vállalt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik