Belföld

A Fidesz a pénzügyminiszter menesztését várja

A Fidesz Veres János pénzügyminiszter menesztését és képviselőjelöltségtől való visszaléptetését várja a kormányfőtől egy birtokába került hangfelvétel miatt, amelyen a nagyobbik ellenzéki párt szerint Veres a szabolcsi települések fejlesztési lehetőségeiről a 2. fordulós választási eredmény függvényében beszél.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az április 14-én készült hangfelvételt nem játszotta le, de a szó szerinti leirat egy részletét felolvasta. Eszerint Veres Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 9. számú választókerületének polgármestereivel beszélgetve úgy fogalmazott: “Azt tudjuk mondani jelen pillanatban mindenkinek, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fejlesztési lehetőségeiből a következő négy évben aszerint differenciáltan fognak minősülni az egyes települések, amilyen választási eredmény 23-án születik…”

“Azért fogalmaztam ilyen egyértelműen, mert nagyon szerettem volna, hogy mindenki számára világos legyen… Az eredmény fogja eldönteni azt, hogy ennek a térségnek milyen módon tudunk segíteni a következő négy évben”.

Deutsch-Für Tamás arra vár választ választ Veres Jánostól, hogy valóban így fogalmazott-e, valóban az alapján fog-e a Gyurcsány-kormány költségvetési támogatást adni a szabolcsi településeknek, hogy kellő mértékben támogatták-e a választópolgárok a szocialista jelölteket a második fordulóban.

Mikor fogja Gyurcsány Ferenc kormánya fenyegetőző pénzügyminiszterét meneszteni, meddig tűri azt el, hogy egy európai demokráciában egy hivatalban lévő kormány pénzügyminisztere politikai fenyegetés, politikai zsarolás hangnemében szólaljon meg, amikor az önkormányzatoknak nyújtandó költségvetési támogatási lehetőségekről szól” – tette fel a kérdést a Fidesz kommunikációs vezetője.

Deutsch-Für Tamás arra is választ vár a kormányfőtől, hogy az országgyűlési képviselőjelöltségre véleménye szerint méltatlanná vált Veres Jánost mikor léptetik vissza.

A fideszes politikus negyedik kérdését az SZDSZ-hez intézte, mint mondta, a liberális párttól arra vár választ, hogy vajon elhatárolódnak-e Veres János mondataitól.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a beszélgetésen résztvevők egyike bocsátotta a felvételt a Fidesz rendelkezésére “felháborodásában”.

Veres János pénzügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta: amikor találkozott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye polgármestereivel, úgy fogalmazott, hogy a térség képviselete akkor lesz erős, ha a térségben MSZP-s jelöltet választanak, ugyanis ebben az esetben lesz az MSZP-frakción belül több mint tíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei MSZP-s képviselő.

A megyének, a megye önkormányzatainak, a megye településeinek messze nem mindegy az, hogy kormánypárti képviselőt választanak-e vagy pedig ellenzékit – tette hozzá.

Mint megjegyezte, egy kormánypárti képviselő több eredményt tud elérni a térségének, mint egy ellenzéki képviselő. A megyének az az érdeke, hogy a legerősebb megyei MSZP-s képviselőcsoport jöjjön létre – mondta Veres János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik