Belföld

Gusztos: Orbán és Berlusconi hasonlít egymásra

Orbán Viktor és Silvio Berlusconi hasonlóan populista politikát folytat, és a választási vereség közepén mindkettőjük politikai viselkedése is hasonló – hangsúlyozta Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője pénteki sajtótájékoztatóján.

„Azt kell látnunk, hogy Orbán Viktor, ahogy a hazai politikában, úgy a külpolitikai szövetség keresésében is (…) hajlamos arra, hogy szalonképtelen, vállalhatatlan figurákat állítson elénk követendő példaként” – mondta a liberális politikus. Véleménye szerint kettőjük politikája például abban közös, hogy mindenkinek mindent megígértek a választási kampányban, főként a legnehezebben élőknek. Ez szerves része annak a populista politikának, amely ellen szavaztak a választópolgárok Magyarországon és Olaszországban – tette hozzá.

Mint mondta, a választásokon leszerepelő politikusok bárkivel összeállnak a hatalomért; Berlusconi Olaszországban a fasiszták utódpártjait mentegetve politizál, míg a Fidesz Magyarországon a MIÉP segítségét kéri. Gusztos Péter szerint továbbá megegyezik a két politikus kampánystratégiája abban is, hogy Magyarországon a Fidesz második embere, Mikola István beszélt szinglihordákról, és intézett ultrakonzervatív kirohanást az alternatív életformák, az egyéni szabadságjogok ellen, míg Olaszországban ugyanezt Berlusconi maga tette meg.


Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője közölte: Berlusconi sikeres jobboldali politikus, vezetése alatt Olaszország is nagyon sikeres volt, ezért nem negatív, ha Orbán Viktort hozzá hasonlítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik