Belföld

DESTILLATA 2006: MAGYAR PÁLINKA ÉS LIKŐR SIKEREK

2006. április 11., Budapest – Idén is eredményesen szerepeltek a hazai pálinkafőzdék a Destillatán: Magyarország bronzérmes lett az összesítésben. A Bécsben megrendezett versenyen először tartottak likőr-megméretést is, ahol

Az 1992 óta, évente megrendezésre kerülő Destillata a szakma legnagyobb közép-európai párlatversenye, amelyen kizárólag – cukor és aroma hozzáadása nélkül készült – 100%-os desztillátumok vehetnek részt. A 32 főből álló nemzetközi szakmai zsűri idén 8 országból, 143 termelő, mintegy 1300 párlatát értékelte, valamint először került sor likőrök díjazására is.

Magyarországról 9 főzde közel 70 termékkel nevezett, amelyből 40 került dobogós helyre (Az Év Pálinkája, 3 arany, 21 ezüst, 15 bronz). Szőlőpárlat kategóriában Az Év Pálinkája a 3 érmet nyert györkönyi Vitalis Kft. Irsai Olivérje lett. Az Agárdi Pálinkafőzde idén 15 párlattal vett részt a neves versenyen, amelyből – a legeredményesebb hazai indulóként – 13 díjat hozott el. Sikeresen szerepelt a Zwack Unicum (8 érem), a Brill-Market és a Treffpunkt GAR 2000 Kft. (5-5 érem), a Miskolci Likőrgyár (3 érem), a Tarpa Tarpa (2 érem), valamint a Kökötö Kft. (1 érem) is.

„Magyarország dobogós Destillata eredményei évről-évre bizonyítják, hogy a magyar pálinka méltán szerepel előkelő helyen a nemzetközi ranglistán, hiszen megfelel minden kifinomult igénynek és szigorú minőségi előírásnak. A pálinkafogyasztás és pálinkafőzés, valamint a Destillata egyre nagyobb magyarországi népszerűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a magyar nevezők számának és versenykedvének folyamatos növekedése” – mondta Wolfgang Lucas, a verseny szervezőbizottságának elnöke.

A Destillata első likőr-megméretése ugyancsak jó eredményt hozott: az Agárdi Pálinkafőzde Bencés likőrjei ezüstérmesek lettek (Meggylikőr, Gyógynövénylikőr), mindemellett – immáron hagyományosan – harmadik alkalommal hozhatták el a Nemzetgyőztes címet. A 2002-ben létrejött cég alapítói a hazai pálinka minőségének javítását, nemzetközi ismertségének és elismertségének növelését tűzték ki célul. Az évszázados hagyományok megőrzése mellett a vállalkozás a kulturált alkoholfogyasztás térnyerését és a fogyasztói igények formálását is fontos feladatának tekinti.

„A jó pálinka nem csupán a méltán hírneves hungarikumok sorát gyarapítja: fogyasztása feledhetetlen élményt ígérő felfedezőút az ízek és illatok világába. Az Agárdi Pálinkafőzde valami egészen újszerűt hozott létre a hazai gasztronómiában, amelyre mindannyian büszkék lehetünk, akárcsak a Bencés likőrök sikereire. Az Agárdi már tervezi a termékcsalád bővítését, azonban a fő hangsúly továbbra is a pálinkán marad” – mondta Vértes Tibor főzőmester, az Agárdi Pálinkafőzde egyik alapítója.


Kóstolás és díjazás
A kóstolás során a bírák négy fő szempont alapján értékelik a párlatokat: az illat tisztasága (technológiai tisztaság: a terméknek elő- és utópárlattól, valamint egyéb erjesztésből, alapanyagból adódó hibától mentesnek kell lennie), a gyümölcs karaktere (a terméknek a nevezés során megadott gyümölcsjegyeket és fajtajelleget tisztán, jellegzetesen kell tükröznie), az íz tisztasága (az egyik legkomplexebb pont, ahol a termék garaton történő viselkedését értékelik, ez magába foglalja az íz tisztaságát, a termék zamatát és az összbenyomást), valamint a harmónia (a kóstoló összbenyomását érzékelteti, vagyis milyen élvezeti értéket nyújt a párlat a fogyasztójának).

A nevezett párlatok (próbák) a kóstolást megelőzően analitikai vizsgálaton esnek át, ahol azt ellenőrzik, hogy az ízharmonizáció fokozása érdekében a nevezők nem adtak-e cukrot a párlatukhoz. A pozitív próbákat kizárják a versenyből. Minden párlat két, egymástól függetlenül dolgozó kóstolóbizottság elé kerül értékelésre. Az aranyérmet nyert termékek közül újrakóstolással kategóriánként választják ki az év legjobb párlatait – idén összesen 36 ilyen díjat osztottak ki. Nemzetgyőztes címmel a versenyre legalább 5 nevező főzdével és legalább 20 nevezett termékkel induló ország legjobb főzdéje jutalmazható.

A Destillata 2006 magyar eredményei:

Agárdi Pálinkafőzde Kft. (Nemzetgyőztes, 2 arany, 6 ezüst, 5 bronz)
– aranyérem: Birs Pálinka 2005, Erdei Meggy Pálinka
– ezüstérem: Meggylikőr, Gyógynövénylikőr, Körte Pálinka, Szilva Pálinka, Szilva Pálinka Barrique,
Cigánymeggy Pálinka
– bronzérem: Cabernet Franc Törköly Pálinka, Vadszeder Pálinka, Keserűlikőr, Érlelt Alma Pálinka

Zwack Unicum Rt. (1 arany, 3 ezüst, 4 bronz)
– aranyérem: Erdei Szeder
– ezüstérem: Birs, Fekete Ribizke, Tokaji Aszútörköly
– bronzérem: Szomolyai Cseresznye, Bodza, Fehér Eper, Birs

Brill-Market Kft. (4 ezüst, 1 bronz)
– ezüstérem: Meggy Pálinka, Törköly Pálinka Cabernet Franc Barrique, Őszibarack Pálinka,
Törköly Pálinka Chardonnay
– bronzérem: Sárgabarack Pálinka

Treffpunkt GAR 2000 Kft. (2 ezüst, 3 bronz)
– ezüstérem: Alma – Topaz Pálinka, Törköly Pálinka Cabernet Franc
– bronzérem: Ringlószilva Pálinka, Meggy Pálinka, Alma – Mutsu Pálinka

Vitalis Kft. (Az Év Pálinkája, 2 ezüst)
– Az Év Pálinkája: Irsai Olivér szőlőpárlat
– ezüstérem: Törköly Pálinka, Vilmoskörte Pálinka

Miskolci Likőrgyár Rt. (2 ezüst, 1 bronz)
– ezüstérem: Birsalma Pálinka, Vadalma Pálinka
– bronzérem: Cigánymeggy Pálinka

Tarpa Tarpa (1 ezüst, 1 bronz)
– ezüstérem: Szatmári Szilvapálinka
– bronzérem: Kajszibarack Pálinka

Kökötö Kft. (1 ezüst)
– ezüstérem: Kékszőlő Seprőpálinka

Kismértékben gyógyszer…
A világ jelentős részén társadalmilag teljesen elfogadott a kulturált, mértéket tartó alkoholfogyasztás. A kutatók vizsgálatokkal igazolták, hogy a kiváló minőségű italok nemcsak gasztronómiai élménnyel gazdagíthatják az embert, de a kis mennyiségben fogyasztott alkohol növeli az étvágyat, elősegíti az emésztést, a stressz csökkentésével hozzájárul a jó közérzet kialakulásához, valamint mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti az érfalak gyulladását és a vérrögképződést. A mértékletesség – ahogyan az élet más területén is – az alkoholfogyasztásban is rendkívül fontos: az alkohol fogyasztásával járó élvezet keresése nem lehet azonos az alkoholizmussal!

# # #
Sajtókapcsolat: B&D ComMedia Kft., Béres Anikó ügyvezető igazgató (Tel:201-2512; e-mail: aniko.beres@commedia.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik