Belföld

Orbán és Gyurcsány is sokat telefonált

Mind Orbán Viktor, mind Gyurcsány Ferenc a választók nagyjából kétharmadát hívta fel telefonon, derül ki a Gallup legfrissebb felméréséből, mely szerint a Fidesz aktivistáinak minden ötödik választásra jogosult állampolgárt sikerült felkeresniük.

Módszertan

578 településen 1017 főt kérdezett meg telefonon április 7-én a Gallup. A mintát a népesség fõbb de-mográfiai paraméte-reihez – kor, nem, régió, iskolai végzettség – ún. raking módszerrel súlyozták, a mintanagysághoz tartozó mintavételi hiba maximuma +/- 3,2 százalék. A telefonos minta eredményeit nem lehet közvetlenül a teljes népességre általánosítani, de a kampány során végzett párhuzamos méréseink szerint jó közelítéssel tükrözik azokat.


A megkérdezettek 61 százaléka kapott az elmúlt napokban telefonhívást Orbán Viktortól. Ennél többen, 70 százalék állította, hogy Gyurcsány Ferenc kereste õt telefonon – derül ki a Gallup legfrissebb felméréséből.


Orbán a Fidesz-szavazók 73 és az MSZP-tábor 64 százalékát hívta fel, Gyurcsány a Fideszesek 77, az MSZP-sek 72 százalékát érte el telefonon. A Fidesz-aktivisták péntekig az összes választó 20 százalékát érték el otthonukban, a hasonló arány az MSZP-kampány esetében csupán öt százalék.

Az MSZP door-to-door kampánya a beszámolók szerint nem differenciált táborok szerint: a Fideszesek 5, az MSZP-sek 6 és a bizonytalanok 5 százalékához kopogtattak MSZP-sek (legalábbis a látogatás utáni preferenciák alapján). Ezzel szemben a Fidesz hasonló kampánya kétszer annyi fideszest ért el (34 százalék), mint MSZP szavazót (17 százalék), a válaszmegtagadók és a bizonytalanok között pedig 15 százalék számolt be Fidesz-aktivisták közelmúltbeli látogatásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik