Belföld

MSZOSZ: csak fokozatosan érhető el a 100 ezer forintos minimálbér

A 100 ezer forintos minimálbér fontos cél, de azt csak fokozatosan lehet elérni - vélte Wittich Tamás a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke Orbán Viktor, a miniszterelnök-jelöltek vitájában elhangzó véleményére reagálva.

Wittich Tamás hangsúlyozta, a szakszervezetek a 100 ezer forintos minimálbért az Országos Érdekegyeztető Tanács a minimálbér meghatározására vonatkozó jelenlegi jogosítványának gyakorlásával kívánják elérni. Az MSZOSZ szerint a 100 ezer forintos minimálbért jól megalapozza az a több évre szóló egyezség, amelyet a múlt év végén kötöttek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. Ezek szerint a 2005-ös 57 ezer forintos minimálbért 2006-tól 62 500 forintra, 2007-től 65 500 forintra, 2008-tól 69 000 forintra emelték. A megállapodás újszerű volt abban, hogy több évre határozták meg a legkisebb bért.

A sok alkuval kialakított egyezség alapján az idén januártól még csak ajánlott, de a második félévtől már kötelező a cégeknél a középfokú végzettségűek bérminimumának alkalmazása. A legalább középfokú iskolai végzettséget, és/vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben két éves gyakorlatig 1,05, két éves gyakorlat felett 1,1-szeres lesz a minimálbérhez viszonyított szorzó. Egyezséget kötöttek a további évek szorzóiról is: 2007-ben és 2008-ban 1,1 és 1,15 illetve 1,2 és 1,25 a szorzó a gyakorlati időtől függően. Az 50 év feletti munkavállalók esetében nem kell figyelembe venni a gyakorlati időt.

Az egyezség ajánlja azt is, hogy a felsőfokú iskolai végzettséget és/vagy akkreditált felsőfokú szakképzettséget igénylő munkakörökben 2006-ban, 2007-ben, illetve 2008-ban lehetőleg a minimálbérhez viszonyított 1,4, 1,5, 1,6-os szorzót alkalmazzanak a munkáltatók. A 100 ezer forintos minimálbért, mint az évtized végére elérendő célt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már a múlt év júniusában megfogalmazta a Gazdasági és Szociális Tanács ülésén – mutatott rá Wittich Tamás. Elmondta: üdvözölendő, hogy a Fidesz is ezt a célt határozta meg. Különösen akkor, ha az ellenzéki párt szerint is az országos érdekegyeztetés keretei között kell majd megegyezni a minimálbéremelésről, illetve ha nettóban és nem bruttóban kívánják elérni a 100 ezer forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik