Belföld

Moszkovszkije Novosztyi: Orbán kihívóra talált

A Moszkovszkije Novosztyi szerint Orbán populista vezérstílusa csap össze a KISZ-apparátcsikból lett milliomos Gyurcsánnyal, aki meg tudta állítani az MSZP tekintélyvesztését.

A moszkvai liberális hetilap pénteki számában megállapítja: Gyurcsánynak néhány hónap alatt sikerült megállítania az MSZP tekintélyvesztését, és a pártot a kampányvetélkedés élére vezetnie, amint azt a közvélemény-kutatások mutatják. Gyurcsány, aki ékesszólásban nem marad el ellenfelétől, az alsóbb néprétegekből származik, és saját példáján szemlélteti a társadalomnak kínált modell lehetőségeit: a siker magától az egyéntől függ – fejtegette Borisz Sesztakov budapesti tudósító a Választás előtti özönvíz című cikkében, utalva arra, hogy a természeti csapás megtörte a kampány menetét.

A lap szerint a magyar politikai arénában az 1980-as évek végén feltűnt Orbán Viktor. A Fidesz vezetője kitűnő szónok hírében áll. Magyarországon rég nem akadt olyan politikus, aki megfelelő választ találhatott volna a populizmus és a vezérstílus általa kidolgozott, egyedülálló elegyére, s legyőzhette volna őt közvetlen vitában, de nyomban hozzátette: két esztendeje viszont a szocialisták a kipróbált funkcionáriusok helyett az egykori KISZ-apparátcsik, majd sikeres vállalkozó Gyurcsány Ferenc milliomost állították a miniszterelnöki posztra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik